Debian nie wykrywa dysku twardego podczas instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
ArchWare

Post autor: ArchWare »

To dziwne.
Gdyż Squeeze przy instalacji z biosu nie działał i w VirtualBoksie był identyczny problem?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

To raczej niemożliwe.
Prawdopodobnie wcześniej miałeś źle ściągnięte .ISO albo płytka źle się wypaliła się.
ArchWare

Sprawdzałem sumy oraz jak może być źle wypalona płytka na virtualbox?
A co do nagrywania to nagrywam z najmniejsza możliwa prędkością.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

VirtualBoksa można uruchomić z płyty włożonej do napędu.
Czy taka płyta nie może być źle wypalona?

To że nagrywasz z najmniejszą możliwą prędkością wcale nie gwarantuje, że płyta wypali się prawidłowo.
Jest tylko większe prawdopodobieństwo, że wypali się prawidłowo.

Nie zawsze, ale w większości przypadków daje się sprawdzić już nagraną płytę porównując ją z sumą kontrolną obrazu, albo obrazem .ISO.
W Windowsie jeśli dobrze pamiętam Imgburn posiada taką funkcjonalność.
Natomiast dla Linuksa istnieje skrypt, który trzeba dostosować do tego jak w systemie jest wykrywana nagrywarka.
ArchWare

Kilka dni temu pobrałem najnowszy obraz .iso Lennego. Tak, ten, którego zainstalowałem na virtualboksie. Wypaliłem na cd i uruchomiłem komputer..
Debian wykrył dysk, wszystko w porządku. Lecz podczas instalacji systemu podstawowego, otworzyło mi się okienko z wybraniem jajka.
Wybrałem najnowsze, i pod koniec instalacji wyświetlił błąd, że nie może zainstalować systemu? Wybrałem inne jajko i inne, i za każdym razem to samo.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Wygląda na to, że system instalujesz w trybie eksperta (choć z symptomów, które opisujesz nie jestem tego do końca pewien).

Przy instalacji w trybie standardowym jeśli nic nie kombinujesz nie powinno pojawić się pytanie o wybór jądra.

A tak w ogóle z jakiego nośnika teraz instalujesz ?
Najlepiej podaj link do obrazu .ISO, albo sumę kontrolną.
Opisz też początek instalacji (powiedzmy do partycjonowania włącznie), bo coś mi się nie zgadza.
ArchWare

Używałem instalacji graficznej.
Tego obrazu:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 ... e-CD-1.iso
Sumy się zgadzają.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Ściągnąłem płytkę z linku który podałeś i z tej płytki zainstalowałem system z LXDE na VirtualBoksie.
Co prawda musiałem instalację uruchamiać dwa razy, bo za pierwszym razem był nie widoczny dysk, ale to na 99% wina VirtualBoksa.

Ważniejsze natomiast jest, to że przy instalacji w trybie graficznym nie było etapu instalacji o którym piszesz, a mianowicie: wybór jądro do instalacji.
Trudno jest zgadywać co jest nie tak skoro odpowiedzi są szczątkowe, np.:
saturno pisze: Opisz też początek instalacji (powiedzmy do partycjonowania włącznie), bo coś mi się nie zgadza.
:icon5:
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Rzuć okiem do ustawień BIOS-u, gdyż często gęsto można tam znaleźć tajemniczy przełącznik kontrolera dysku, który sprawia, że nasz kontroler nagle okazuje się gadać z instalowanym systemem.
ODPOWIEDZ