Smoothwall w virtualbox

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ms-trex
Beginner

Smoothwall w virtualbox

Post autor: ms-trex »

Witam.
Chciałem się was zapytać czy możliwa jest taka konfiguracja że smoothwall zainstalowany byłby na virtualboksie i żeby mógł on funkcjonować jako normalny firewall tak jakby był on zainstalowany na fizycznym komputerze?
Drugie pytanie, jeśli tak, to, czy mógłby pełnić rolę firewalla dla hosta, na którym zainstalowany jest virtualbox z smoothwallem np. dla laptopa, na którym to wszystko jest zainstalowane?
mariuszd

Post autor: mariuszd »

Nigdy nie testowałem takiego rozwiązania, ale najprawdopodobniej jest to możliwe. Trzeba do maszyny wirtualnej podłączyć fizyczny interfejs w trybie mostu i drugi interfejs sieć wewnętrzna albo karta sieci izolowanej. Wtedy na fizycznym interfejsie w rzeczywistym systemie wpisujesz jakiś abstrakcyjny numer ip, tak żeby system nie miał dostępu do sieci, a w wirtualnym odpowiednio konfigurujesz ten interfejs. Kolejno konfigurujesz sobie interfejs sieć wewnętrzna w wirtualnym i rzeczywistym systemie. Powinno działać.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

A czy jakieś ograniczenia w funkcjonalności takiego firewalla będą? Coś słyszałem, że w trybie mostu mogą jakieś być?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Mostek budujesz tylko w celu przepuszczenia ruchu z interfejsu fizycznego do maszyny wirtualnej i w niej dopiero skonfigurujesz sobie firewall z pomocą iptables. W maszynie wirtualnej będzie to jej interfejs fizyczny. Dokładnie przeczytaj co napisał mariuszd w swoim poście.
ODPOWIEDZ