drukarka/skaner - jakiej firmy

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
Pakos
Beginner

drukarka/skaner - jakiej firmy

Post autor: Pakos »

Nosze się z zakupem urządzenia do drukowania/skanowania, nic specjalistycznego, jakiś tani sprzęt, ale nie o jakiś konkretny model pytam a o sprawę ze sterownikami. Nie będzie tutaj problemu z różnymi firmami (hp,canon,itp) czy mam się skupić na jakiejś najlepiej wspieranej marce?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie ma problemu z większością urządzeń firm Brother i Samsung.
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

W pracy mam problem z drukarką ML-1640 to pewno skutek mojego minimalnego doświadczenia. W domu Debian sam zainstalowało i dobrze się używa drukarkę kyocera , nawiasem mówiąc urządzenie wydaje się nie do zabicia.
Może ktoś zna sposób na dodanie do Debiana samusnga ML-1640?
Jurek
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

Mogę potwierdzić, że z Brotherem nie ma żadnych problemów. Instalowałem na różnych linuksach już 3 urządzenia wielofunkcyjne tej firmy (DCP-135C, DCP-195C, DCP-365CN) i wszystko działa jak należy. Na stronie Brothera są sterowniki do każdego urządzenia (pliki DEB i RPM). Zamienniki na allegro (polecam firmy Dulin) są tanie jak barszcz i bardzo dobre (sam je kupuję i nie ma żadnych problemów)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ja mam HP F2480 i dobrze dość działa (jeden mankament nie potrafię jak na razie go skonfigurować pod FreeBSD) Na Squeeze wykrywa z palca, na Lennym trzeba instalować ze strony HP aplikacje hplip.
Tusz, zamiennik w strzykawkach do samo uzupełniania 10 zł/20 ml czarny.
Awatar użytkownika
Pakos
Beginner

Yampress pisze:Ja mam HP F2480 i dobrze dość działa (jeden mankament nie potrafię jak na razie go skonfigurować pod FreeBSD) Na Squeeze wykrywa z palca, na Lennym trzeba instalować ze strony HP aplikacje hplip.
Tusz, zamiennik w strzykawkach do samo uzupełniania 10 zł/20 ml czarny.
HP miałem kiedyś, fakt z hplip działało ale to w qt było, co nie bardzo mi się uśmiecha obecnie (takie zboczenie do gtk mam). Ciekaw jestem, czy obecnie od reki pójdzie na Sidzie coś z HP?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Też lubię gnome i gtk, co nie znaczy, że nie uruchamiam (nie korzystam z) programów napisanych w qt np. kadu.
Ważne, że działa. Na Sidzie na pewno będzie działać.
Awatar użytkownika
Pakos
Beginner

U mnie znaczy dokładnie odwrotnie, dlatego pytam, czy nadal hplip będzie potrzebny?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Tak, ale on działa w tle i oprócz ikonki w zasobniku nie będziesz wiedział o jego istnieniu. Skanowanie za pomocą xsane, drukowanie normalnie poprzez cups + sterowniki z hplip.
Awatar użytkownika
Pakos
Beginner

Wiem jak działa ale nie chcę ani grama qt w systemie, chyba pozostaje mi ominąć HP?
ODPOWIEDZ