Cześć.
Przesiadłem się z Lennego na Sida i zauważyłem dosyć duży spadek wydajności karty graficznej.
Graficzną mam Nvidia Ge-Force 9300M G (mobilna). Dla Lennego KDE 3.5 i Sida 4.4.5.
Różnicy do końca się nie zauważy w samym systemie ale widać w grach. Czasami gram w OpenArena i na Lennym miałem spokojnie 125 klatek na każdej mapie a teraz na Sidzie, 125 to marzenie.
Zauważyłem też, że Sid przy grafice dużo więcej wykorzystuje procesor niż kartę graficzną, ponieważ, gdy w Lennym miałem sporo rzeczy uruchomionych w tle to po uruchomieniu gry OpenArena działało bez problemów. Teraz w Sidzie jak uruchomiłem kompresję plików rarem i włączyłem grę to ilość klatek poleciała na łeb!
W obu przypadkach używałem sterowników własnościowych w wersji 256.53 i w obu przypadkach próbowałem nie ruszając xorga, wprowadzając w nim zmiany teoretycznie przyspieszające działanie i też próbowałem jak nvidia-xconfig sam wprowadził zmiany w xorgu.
Ze względu na to, że używałem tego samego sterownika strzelałbym, że to xserver ale ręki sobie uciąć nie dam.
Moje pytanie brzmi, do kogo mogę się z tym zgłosić? Do deweloperów Xservera?
S
-
- Beginner
-
- Beginner
Używasz KDE4, które zapewne zużywa więcej zasobów niż starsza gałąź. Stąd grafika jest bardziej obciążona i gra wyciąga mniej fps'ów - @Katiusha ma pod tym względem, moim zdaniem, sporo racji.
Ponadto, o ile się nie mylę, Lenny jest teraz stabilną gałęzią Debiana, a Ty używasz Sida, który to zawsze, choćby w teorii, był/jest niestabilną gałęzią - zawiera zatem mnóstwo mniej lub bardziej przetestowanych bibliotek związanych z grafiką, które mogą funkcjonować różnie. Gdybając, pewnie i ten fakt ma jakiś tam wpływ na ogólną wydajność grafiki.
Ponadto, o ile się nie mylę, Lenny jest teraz stabilną gałęzią Debiana, a Ty używasz Sida, który to zawsze, choćby w teorii, był/jest niestabilną gałęzią - zawiera zatem mnóstwo mniej lub bardziej przetestowanych bibliotek związanych z grafiką, które mogą funkcjonować różnie. Gdybając, pewnie i ten fakt ma jakiś tam wpływ na ogólną wydajność grafiki.
No to rzeczywiście, zasoby powinny być wystarczające skoro gierka tak mało potrzebuje, nawet jak na KDE 4.
Mimo to Plasma zżera o wiele więcej niż KDE 3.5 i obcina zasoby.
PS. Mam tez takiego procka jak Ty (IC2D E-4300?) i znakomicie się kręci. Udało mi się z niego wydusić 100% czyli z 1.8@3.6 GHz.
Ale tak na co dzień pracuje sobie na spokojnym 2.4 GHz.
Mimo to Plasma zżera o wiele więcej niż KDE 3.5 i obcina zasoby.
PS. Mam tez takiego procka jak Ty (IC2D E-4300?) i znakomicie się kręci. Udało mi się z niego wydusić 100% czyli z 1.8@3.6 GHz.

Ale tak na co dzień pracuje sobie na spokojnym 2.4 GHz.