Witam.
Mam sieć lokalną 192.168.0.* i w niej podpiętą drukarkę na stałym ip np 192.168.0.6. Chciałbym, aby inni użytkownicy sieci nie mogli się z nią połączyć bo jest skonfigurowana w sambie i tylko tak ma być udostępniana. Podłączenie na osobnym interfejsie karty sieciowej nie wchodzi w grę. Nie chcę też ingerować w konfigurację drukarki i jej wewnętrzne ustawienia. Najlepiej jakby miała tylko połączenie z serwerem i była niewidoczna dla innych użytkowników w sieci inaczej jak tylko przez Sambę.
Dziękuję za wskazówki.
[+] Wy
Bez ingerencji w ustawienia drukarki raczej się nie uda. Drukarka jest osobnym urządzeniem sieciowym, które działa w ramach jednej sieci. Pakiety skierowane do drukarki nie przechodzą przez serwer, tylko idą do niej bezpośrednio. Rozwiązaniem byłoby wydzielenie jakiegoś fragmentu sieci tylko dla drukarki i serwera lub zmiana ustawień drukarki. Wiem, że np. drukarki HP posiadają wbudowany firewall, gdzie można zdefiniować adresy z których dopuszczalne jest podłączenie a reszta pakietów jest domyślnie odrzucana.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... u7nQv1aaxA3.C. The Purpose of Access Control
The products will accept communication only from a set range of IP addresses. This can
be applied to connections from LPR, RCP/RSH, HTTP, HTTPS (where supported), FTP,
DIPRINT, SMB, IPP, and DeskTopBinder, but cannot be applied to Telnet, a web
browser or SmartDeviceMonitor.
Wygląda na to że drukarka ma wbudowaną opcję kontroli dostępu.