[+] ODBC b

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
cooleq
Beginner

[+] ODBC błąd połączenia

Post autor: cooleq »

Witam.
Próbuję połączyć program Base z lokalnym serwerem. Mam na serwerze zainstalowane mysql, php, apache2, phpMyAdmin. Doinstalowałem również unixODBC i libmyodbc. Jest założona przez phpMyAdmin baza wraz z użytkownikiem i przeprowadziłem test w postaci logowania i założenia nowej tabeli, więc teoretycznie wszystko działa.
Niestety nie mogę połączyć się z bazą z innego komputera pomimo zainstalowania mysql-connector-odbc.
(załączam zrzut ekranu z próby połączenia)
Załącznik błąd.gif nie jest już dostępny
Szczerze nie do końca rozumiem zadanie tego sterownika, po której stronie i w jaki sposób on działa, w związku z czym nie wiem czy nie trzeba doinstalować czegoś po stronie serwera. Również nie wiem jak sprawdzić, czy to działa poza odbc-connectorem.

Edycja:
Doinstalowałem php5odbc.
W /etc/php5/apache2/php.ini znalazłem:

Kod: Zaznacz cały

[ODBC]
;odbc.default_db    =  Not yet implemented
;odbc.default_user  =  Not yet implemented
;odbc.default_pw    =  Not yet implemented
Może to komuś podsunie pomysł?
Załączniki
błąd.gif
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Standardowo po instalacji MySQL ma wyłączoną możliwość podłączenia z "zewnątrz". MySQL działa jedynie na interfejsie lokalnym (127.0.0.1), stąd manipulacje na bazach danych działały bezpośrednio z serwera. Choćbyś nie wiadomo jakie aplikacje zainstalował nie będzie to możliwe do czasu, kiedy umożliwisz połączenia w MySQL. Należy to zmienić w pliku /etc/mysql/my.cnf:

bind-address=127.0.0.1
na

bind-address=0.0.0.0
Ewentualnie zamiast 0.0.0.0 (co oznacza nasłuchiwanie na wszystkich adresach) możesz podać adres IP Twojej karty sieciowej w serwerze.
Po zmianie niezbędne jest ponowne uruchomienie usługi MySQL:

/etc/init.d/mysql restart
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Na to bym nie wpadł... Działa!
Coraz większą flachę Ci wiszę, jak się będę wybierał do trójmiasta nie omieszkam dać znać ;)
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Nie ma problemu. Cieszę się, że wszystko działa :)
ODPOWIEDZ