doman18 pisze:Aj, właśnie załapałem o Ci chodzi. Po prostu zakładałem że aby zmienić interfejs sieciowy trzeba odpowiednio edytować dane dotyczące starego interfejsu. A przecież najzwyczajniej w świecie można dodać następny, którego konfiguracja już istnieje bo jest rozpoznany w systemie. Czyli jednym słowem dodać wpis o eth1. Właśnie to zrobiłem działa.
Wielkie dzięki fnmirk.
Najlepiej edytować dane starego interfejsu aniżeli dokładać nowy. Wyczyść zawartość
Skasowałem wpisy w tym pliku, zrestartowałem sieć i odcięło mnie od internetu. Zrestartowałem komputer i stan jest jak przedtem, czyli odłączony eth0 i podłączony eth1. W sumie chyba nie będę grzebał, najwyżej jeżeli samba się coś będzie buntować to poszukam odpowiednich wpisów i zmienię.
Tak jak mówiłem jedną mam na złączu PCI (realtek) a drugą zintegrowaną z płytą główną (nVidia nForce). Ostatnio wgrywałem OpenWRT do routera i ów system po sklonowaniu MAC z komputera nie dopuszczał tego komputera do sieci. Po prostu nie może być 2 takich samych MACów w sieci. Na moim starym Dlinku to działało a tutaj nie. Więc musiałem się przenieść z Realteka na (niestety) nvidię. "Niestety" bo z tego co widzę karta jest wolniejsza od realteka, wolniej strony się wczytują.
# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
# program, run by the persistent-net-generator.rules rules file.
#
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single
# line, and change only the value of the NAME= key.
# PCI device 0x10de:0x0066 (forcedeth)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"
# PCI device 0x10ec:0x8139 (8139too)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="yy:yy:yy:yy:yy:yy", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"
Czy dobrze mi się wydaje że można po prostu pozamieniać miejscami nazwy interfejsów?
Edycja:
Ha! Faktycznie wystarczyła podmiana nazw. W sumie fajnie bo nie muszę grzebać w sambie, conkym i innych rzeczach.