Witam.
Na początku chcę uprzedzić, że to bardzo dziwne pytanie.
Jednym z najczęściej oglądanych przeze mnie ostatnio tematów są przenosiny systemu na inny dysk. Ja z kolei mam dokładnie odwrotny problem:
Ze starego laptopa (HP) wykręciłem dysk i wsadziłem go do nowego (ASUS) laptopa w celu przeprowadzenia żmudnego procesu instalowania systemu (Squeeze) od nowa.
Z czystej ciekawości uruchomiłem go i okazało się, że system wstał jak gdyby nigdy nic. Wszystkie urządzenia działają poprawnie. Jedyna rzecz, którą musiałem zrobić to dopisać jedną linijkę do konfiguracji alsy.
Wytłumaczcie mi proszę jak to się dzieje, że nie trzeba instalować systemu od nowa na zupełnie innym sprzęcie. Jak sprawdzić, czy w tej chwili są załadowane najbardziej odpowiednie sterowniki do nowego komputera? Może sprzęt działa "na pół gwizdka" i ja nawet o tym nie wiem?
Czy może jednak powinienem zainstalować system od nowa aby osiągnąć pełną funkcjonalność mojego nowego laptopa?
Pozdrawiam!
przenios
To tylko Debian tak ma i niektóre Linuksy." pisze:Wytłumaczcie mi proszę jak to się dzieje, że nie trzeba instalować systemu od nowa na zupełnie innym sprzęcie.
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Bardzo się się cieszę, że Debian tak ma - oszczędziło mi to kilku godzin nieprzyjemnej roboty!
Czy mógłby ktoś z Was wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje?
Czy podczas instalowania systemu nie zachodzi proces rozpoznawania sprzętu i "włączania" stosownych modułów? Czy po prostu jądro domyślne jest tak skonfigurowane żeby obsłużyć większość popularnego sprzętu?
Uruchomiłem modconf i włączyłem kilka modułów (w szczególności do karty grafiki), ale raczej "po omacku", bo nie wiem dokładnie który moduł za jaki sprzęt odpowiada.
Pytam się, ponieważ "przesiadłem się" na dużo mocniejszą maszynę i chciałbym z niej wycisnąć ile się da.
Dziękuję za zainteresowanie!
Czy mógłby ktoś z Was wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje?
Czy podczas instalowania systemu nie zachodzi proces rozpoznawania sprzętu i "włączania" stosownych modułów? Czy po prostu jądro domyślne jest tak skonfigurowane żeby obsłużyć większość popularnego sprzętu?
Uruchomiłem modconf i włączyłem kilka modułów (w szczególności do karty grafiki), ale raczej "po omacku", bo nie wiem dokładnie który moduł za jaki sprzęt odpowiada.
Pytam się, ponieważ "przesiadłem się" na dużo mocniejszą maszynę i chciałbym z niej wycisnąć ile się da.
Dziękuję za zainteresowanie!
Debian (ale też wiele innych dystrybucji) ma tak skonfigurowane domyślne jądro, że jest w stanie obsłużyć większość sprzętu. Problemy czasami są przy jakichś dziwnych kontrolerach dysków albo dzikich kartach sieciowych. Ogólnie Debian ma to do siebie, że będzie w stanie uruchomić się nawet na innej platformie sprzętowej np. z Intela na AMD. Wadą tego jest to, że w jądrze jest sporo rzeczy, które dla zwykłego Kowalskiego nie są przydatne. Fakt, że są one w większości jako moduły, które można wyłączyć. Patrząc na Microsoft to dopiero Windows7 pozwala na bezproblemową "przesiadkę" z platformy na platformę (Intel na AMD lub odwrotnie) (takie deklaracje składa Microsoft). Także czuj się szczęściarzem i nie bądź w sumie tym zaskoczony. Debian tak ma.
Jedynie może być niezgodność ładowanych modułów i tu może sypać błędami. Może coś udev. A czego się spodziewałeś, że Linux to Windows, gdzie najdrobniejsza pierdołka zapisywana jest w rejestrze.
Kiedyś wymieniłem pół komputera: płytę, klocek, pamięć, zasilacz, dysk stary był jeszcze i system uruchomił się. Jedyne co nie działało to muzyka, ale uruchomienie:
przywróciło wszystko do normy. Jedyne co mi się wydawało to, że system szybciej działa. To tak przejść z durona 1.2GHz na athlona x2 2GHz *2 i ram z najszybszym taktowaniem, to czego miałem się spodziewać? Ano tego, że potem niebawem została wydana wersja stabilna Lenny i przeinstalowałem system od nowa.
i do dzis działa :P
Kiedyś wymieniłem pół komputera: płytę, klocek, pamięć, zasilacz, dysk stary był jeszcze i system uruchomił się. Jedyne co nie działało to muzyka, ale uruchomienie:
Kod: Zaznacz cały
alsaconf
i do dzis działa :P
Przejrzałeś informacje dostępne na stronie, do której otrzymałeś odnośnik? Zajrzałeś do podręcznika systemowego?" pisze:włączyłem kilka modułów (w szczególności do karty grafiki), ale raczej "po omacku", bo nie wiem dokładnie który moduł za jaki sprzęt odpowiada.
Np.:
Kod: Zaznacz cały
man lspci
Tak, tak. Kiedy pisałem o włączaniu modułów, miałem na myśli wcześniej - jak tylko uruchomiłem komputer, informacje ze strony którą mi podałeś (za co serdeczne dzięki!) rozwiewają wszelkie wątpliwości.Przejrzałeś informacje dostępne na stronie, do której otrzymałeś odnośnik? Zajrzałeś do podręcznika systemowego?
Dziękuję za pomoc!