Niestabilne po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
aenigma

[+] Niestabilne połączenie z internetem i nm-applet - LAN - Squeeze

Post autor: aenigma »

Zainstalowałam ostatnio Debiana Squeeze na laptopie.
Co jakiś czas, średnio 15-20 minut tracę połączenie zarówno z Internetem, jak i LAN-em; po prostu jakbym kliknęła ,,Rozłącz''. Mogę bez problemu połączyć się ponownie, ale po chwili znowu to samo.

Problem zaczął się od momentu, gdy zapragnęłam widzieć stan połączenia przez nm-applet i w

Kod: Zaznacz cały

/etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
wpisałam:

[main]
plugins=ifupdown,keyfile

[ifupdown]
managed=true
Jako że wolę nie widzieć a mieć połączenie niż widzieć jak się ono zrywa, próbowałam zarówno ustawić w powyższym pliku na powrót:

managed=false
jak i całkowicie wyłączyć nm-applet. Jednak w takiej sytuacji pojawia się kolejny problem, a mianowicie pidgin (a także empathy, którego nie używam) nie jest w stanie się połączyć, mimo że połączenie jest w porządku i wszystko inne je "widzi". Poza tym wolałabym zachować applet, aby łatwo i szybko móc łączyć się z wi-fi w przyszłości.

Nie jest to wina samego połączenia, ponieważ pod Windowsem wszystko jest w porządku.

Przeszukałam forum oraz Google, znajdując jednak albo odpowiedzi nieużyteczne, albo dotyczące stricte wi-fi. Tymczasem mój problem dotyczy połączenia kablowego.

Wynik wszelakich poleceń konsolowych poniżej (chociaż nie mam pojęcia co może się przydać w tym przypadku, najwyżej będę dodawać):

root@ibiza:~# uname -a
Linux ibiza 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Fri Sep 17 21:50:19 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux

root@ibiza:~# lspci|grep -i eth
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Wywal Network managera

Zrób połączenie w pliku/etc/network/interfaces

Możesz wicd zainstalować gdybyś koniecznie w przyszłości z wifi chciał korzystać
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Usuń program ,,Network manager'', tak jak radzi ilin. Skonfiguruj połączenie ręcznie dodając informacje o tym do pliku:

/etc/network/interfaces
Dodaj coś takiego jeżeli masz przydzielany adres IP dynamicznie.

auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Do monitorowania stanu połączenia z siecią czy internetem możesz użyć programu conky.

Ja mam takie wpisy w pliku:

~/.conkyrc

${font :size=11}${color yellow}Sieć lokalna: ${color #8dff4c}$alignr eth0: $color${addr eth0}
${font :size=9}${color white}Pobieranie: ${color yellow}${downspeedf eth0} ${color #8dff4c}kb/s $alignr${color white}Pobrano: ${color yellow}${totaldown eth0}
${color white}Wysyłanie ${color yellow}${upspeedf eth0} ${color #8dff4c}kb/s $alignr${color white}Wysłano: ${color yellow}${totalup eth0}
$color${downspeedgraph eth0 15,155  ffffff ddaa00} $color${upspeedgraph eth0 15,155  ffffff ddaa00}
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Zerknij kolego w temat poniżej może http://debian.linux.pl/threads/20111-Za ... internetem . Sam miałem podobny problem, o którym jest tam napisane. Problemem okazał się być kabel właśnie.
aenigma

Post autor: aenigma »

Tak jak sugerowilin, zmieniłam demona zarządzającego siecią na wicd i wygląda na to, że problem zniknął.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzihttp://debian.linux.members/2658-ilin :)
ODPOWIEDZ