instalacja sterowników do modemu ZTE ZXDSL 852

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Pietras

instalacja sterowników do modemu ZTE ZXDSL 852

Post autor: Pietras »

Witam.
Posiadam Debiana od około pół miesiąca. Na wiele sposobów próbowałem skonfigurować połączenie z internetem. Natrafiłem na program linnet. Żeby działał, niezbędna jest instalacja sterownika modemu. Ściągnąłem go, poprzez konto root w konsoli, wszedłem do katalogu ze sterownikiem, a następnie wpisałem polecenie:

Kod: Zaznacz cały

make
Niestety sterownik nie instaluje się. Mój system to Debian wersja testowa Squeeze, a modem to ZTE ZXDSL 852. Zamieszczam log z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

root@piotrek:/home/piotrek# cd Pulpit/linnet/steryzxdsl
root@piotrek:/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl# make
make -C /lib/modules/2.6.32-5-686/build M=/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.32-5-686'
  LD      /home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/built-in.o
  CC [M]  /home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/src/unicorn_usbdrv.o
/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/src/unicorn_usbdrv.c:275: warning: ‘TNumberOfCarrier’ initialized and declared ‘extern’
g++ -mregparm=3 -fno-rtti -fno-exceptions  -DDRIVER_VERSION=\"USB-ADL-7-2.0-0.2.0.11\" -DPKG_VERSION= -D_USB_DRIVER -DDEBUG=1 -c /home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/src/interruptmonitor.cpp -o /home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/src/interruptmonitor.o
make[4]: g++: Polecenie nie znalezione
make[4]: *** [/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl/src/interruptmonitor.o] Błąd 127
make[3]: *** [_module_/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl] Błąd 2
make[2]: *** [sub-make] Błąd 2
make[1]: *** [all] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.32-5-686'
make: *** [all] Błąd 2
root@piotrek:/home/piotrek/Pulpit/linnet/steryzxdsl# 
Proszę o pomoc, bardzo chciałbym korzystać z internetu na Debianie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Niestety sterownik nie instaluje się. Mój system to Debian wersja testowa Squeeze, a modem to ZTE ZXDSL 852.
Skalkuluj sobie, zakup rutera, oszczędzisz dużo czasu i nerwów. Ten modem, to pomyłka techniczna aby się z nim męczyć. Każdy, kto go używał lub próbuje używać wcześniej lub później kupuje ruter.
Pietras

Post autor: Pietras »

Na razie nie planuję zakupu routera. Czy jest to niezbędne? Nie można w jakiś sposób połączyć ze światem Debiana?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie wiem, czy jest niezbędne, ale nie ma chętnych aby zająć się tym modemem. Cały wysiłek idzie na marne bo modem lubi być nieprzewidywalny nawet pod Windowsami. Nie wiem jak wygląda obecnie sprawa licencji oprogramowania do tego modemu. Przy obecnym dostępie do innych urządzeń na rynku, w przyzwoitej cenie, szkoda sobie nim głowy zawracać.
ODPOWIEDZ