Samba - monitorowanie pracy użytkowników pracuj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Samba - monitorowanie pracy użytkowników pracującego w domenie

Post autor: sector »

Jakiś czas temu pisałem o problemie z Sambą. Teraz wyszedł jeden problem związany z wyłączeniem pam authentication.

Otóż w pracy czasem monitoruje czas pracy użytkowników. Użytkownicy pracują w domenie opartej na Sambie. Przy włączonym pam authentication w pliku /var/log/auth.log pojawiała się informacja od smbd:

Kod: Zaznacz cały

Aug 31 07:58:21 localhost smbd[8302]: (pam_unix) session opened for user paulina by (uid=0)
Po wyłączeniu PAM komunikat od smbd się nie pojawia. Włączenie pam authentication odpada, ponieważ wtedy nie mogę dostać się do samby i udostępnionych zasobów.

Miałem zrobiony skrypt w PHP pod ten właśnie log, żeby dodawał mi do bazy czasy pracy z danych dni. Obecnie nie działa z wyżej wymienionych powodów.

Pytanie jest zasadnicze. Czy macie jakiś pomysł lub czy znacie jakiś program do monitorowania czasu pracy użytkownika pracującego na Windowsie?

Mogę w pewien sposób poradzić sobie z tym problemem, ale w trochę 'nie elegancji sposób'. Mógłbym wyciągać dane z /var/log/samba/nazwakomputera.log ale tam też nie ma konkretnych informacji. To by działało na przykładzie uruchomienia pierwszego serwisu przez użytkownika.
Tak czy inaczej jakoś muszę to rozwiązać. Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Daj dla Pauliny spokój ;)
Poza tym, to nie sprawdza ile czasu ktoś pracuje, tylko ile czasu komputer jest włączony ;)
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Post autor: sector »

Zgadza się :) Ale niestety muszę to zrobić.
ODPOWIEDZ