[+] Przeinstalowanie Windows XP i reset ca

Pomoc dotycząca instalacji systemu
doman18

[+] Przeinstalowanie Windows XP i reset całego dysku z Debianem

Post autor: doman18 »

Witam.
Oto jak wyglądają mój rozkład dysków i systemów na nich:
[INDENT]sda
sda1 (4gb) - NTFS - Windows XP
sda2 (ok. 145GB) - NTFS - dane

sdb
sdb1 (16GB) - ext2 - Debian
sdb2 (1GB - chyba, nie pamiętam) - partycja wymiany
sdb3 (62GB - też nie pamiętam dokładnie) - ext2 - dane Linux[/INDENT]

Ostatnio zaswędziały mnie łapki żeby przeinstalować Windowsa bo po dodaniu nowej karty graficznej za żadne skarby nie chciał rozpoznać sterowników. Instalacja przebiegła dobrze oprócz tego, że zamiast dysków C, D i 4 (e, f, g ,h) dyski wirtualne pochodzące z niedawno zainstalowanego czytnika kart miałem C, H i (d, e, f, g). Odłączyłem więc czytnik, przestawiłem litery dysków jak trzeba i po ponownym podłączeniu było w porządku.
Teraz chciałem przywrócić gruba2 według >TEGO< opisu. Już raz z niego korzystałem i wszystko było dobrze. Natomiast teraz gdy znowu uruchomiłem SystemRescueCD, z którego korzystałem przy wcześniejszym odzyskiwaniu gruba, oraz gdy wpisałem:

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
Okazało się, że dysk sdb jest w stanie surowym, to znaczy bez żadnych partycji itp. Odłączyłem dla pewności czytnik kart i ponownie uruchomiłem SystemRescueCD i znów to samo. Uruchomiłem więc tryb graficzny i w nim uruchomiłem Gparted i jest to samo - partycja sdb jest surowa. Dla pewności wygrzebałem gdzieś w czeluściach szafki starego Ubuntu 7.10, z którego właśnie piszę, uruchomiłem Gparted i jest to samo! Próbowałem nawet TYM programem ale on też widzi partycję jako surową.

Bardzo proszę o pomoc bo o ile nie żal mi samego Linuksa z partycją wymiany to w przypadku partycji z danymi jest to katastrofa, bo miałem tam kupę ważnych rzeczy, a także wszystkie rzeczy związane z Linuksem, których się do tej pory nauczyłem.
Awatar użytkownika
pejot

Post autor: pejot »

Witam.

Może TestDiskTobie pomoże?! Szkoda, że nie pamiętasz tablicy partycji bo dałoby radę wtedy fdisk-iem.

Pozdrawiam.
doman18

Post autor: doman18 »

Hura! Pejot. Wielgachne podziękowania za ten cudny programik. Uruchomiłem go na Windows XP i odbudował mi całą tablicę dysku. Po restarcie jeszcze miałem problemy z chroot, bo:

chroot /mnt/root
chroot: bin/zsh: No such file or directory
Ale z pomocą Google znalazłem, że trzeba:

chroot /mnt/root /bin/bash
i zadziałało. Właśnie piszę z odzyskanego systemu.
Awatar użytkownika
pejot

Post autor: pejot »

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ