iptables po kompilacji: target "IMQ" has version "libxtables.so.2"

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Pacek
Beginner

iptables po kompilacji: target "IMQ" has version "libxtables.so.2"

Post autor: Pacek »

Zrobiłem tak:
  1. Pobrałem iptables 1.4.6 oraz łatkę imq i warstwą7 (ang. layer7). Wszystko "skleiłem do kupy"
  2. Zrobiłem kompilację:

Kod: Zaznacz cały

./configure --with-ksource=/usr/src/linux
    make
    make install

3. Po kompilacji, przy próbie uruchomienia, mam komunikat:

# /usr/local/sbin/iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -j IMQ --todev 0
    iptables: target "IMQ" has version "libxtables.so.2", but "libxtables.so.4" is required.

Ktoś miał podobny problem?

Informacje o systemie:
Debian Lenny 5.0.6
Jądro: 2.6.32 skompilowane z obsługą IMQ i warstwy7.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Odinstalowałeś poprzednią wersję iptables?
xtables-addons miałeś już wcześniej instalowane? z paczek, z ręki?
Zerknij też i tutaj: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16595
Pacek
Beginner

&quot pisze:Odinstalowałeś poprzednią wersję iptables?
Trochę dziwnie to zabrzmi ale tak i nie.
Tzn. odinstalowałem iptables, które było zainstalowane z dystrybucją poprzez:

apt-get purge iptables
Później ściągnąłem nowe iptables 1.4.6 nałożyłem łatkę i skompilowałem. Poszło bez problemu, ale coś mi nie działało jak miałem parametr

-j IMQ --todev 0
Nie rozpoznawał parametru ,,--todev''.
Więc stwierdziłem, że spróbuję ze starszą wersją 1.4.4. Nie usuwając 1.4.6 zainstalowałem 1.4.4 i teoretycznie się nadpisała. Wersja 1.4.4 z łatkami IMQ działa dobrze. Skoro na 1.4.4 działało wszystko poprawnie to postanowiłem spróbować ponownie z wersją 1.4.6. Więc skompilowałem 1.4.6 bez żadnych problemów ale przy próbie przekierowania ruchu do IMQ, niestety, dostaję komunikat z pierwszego posta.
Jeżeli chodzi o wujka Google i tą stronę, którą wkleiłeś, to obadałem, ale tam nic nie ma.
&quot pisze:xtables-addons miałeś już wcześniej instalowane z paczek, z ręki?
Nie bardzo wiem co to jest. Więc podejrzewam, że było to razem z dystrybucją.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dlaczego nie zbudujesz pakietów? Ta sama praca do wykonania ale łatwiej panować nad systemem.
http://debian.linux.pl/threads/16688-ip ... nfigure-ma
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Przy instalacji takiej jak wykonałeś, możliwe że pozostały jakieś "śmieci".
Przejrzyj sekcję "install" z obu wersji iptables, które instalowałeś i na piechotkę wykonaj operacje odwrotne.
Stąd http://wiki.inet.one.pl/i.net_scripts#system_sources możesz pobrać łatkę na jądro 2.6.33 i iptables 1.4.7 łącznie z łatami IMQ oraz warstwę7.
I pokuś się o budowę pakietów, jak wspomniał fnmirk.
Pacek
Beginner

Dlaczego nie zbudujesz pakietów? Ta sama praca do wykonania ale łatwiej panować nad systemem.
Paczkę sobie zrobię jak już będę pewien że wszystko ładnie działa.
Przy instalacji takiej jak wykonałeś, możliwe że pozostały jakieś "śmieci".
Nie wykluczam. Jednakże po usunięciu (skasowaniu) wersji 1.4.4 i ponownej kompilacji wersji 1.4.6 błąd jest nadal.
Stąd http://wiki.inet.one.pl/i.net_scripts#system_sources możesz pobrać łatkę na kernel 2.6.33 i iptables 1.4.7 łącznie z łatami IMQ oraz layer7.
Ja mam ostatnie jądro 2.6.32.21. Niestety nowszych się nie da skompilować na Lennym (chyba jakiś problem z ,,kernel utils'', który nie obsługuje jądra nowszego niż 2.6.32).
Przejrzyj sekcję "install" z obu wersji iptables, które instalowałeś i na piechotkę wykonaj operacje odwrotne.
Nie bardzo wiem o co chodzi. Proszę trochę jaśniej.

Jednocześnie dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję, że uda mi się to rozwiązać. Wg mnie problem jest powtarzalny. Powtórzyłem go na maszynie wirtualnej.
Na maszynie skompilowałem jądro pod obsługę IMQ i warstwy7. Następnie zainstalowałem iptables 1.4.6 a później zainstalowałem wersję 1.4.4. Po tym wersja 1.4.6 zainstalowana ponownie daje dany wyżej komunikat. Można usunąć pliki iptables i reinstalować to, a komunikat i tak zostaje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Paczkę sobie zrobię jak już będę pewien że wszystko ładnie działa.
Niepotrzebna strata czasu. Twoje problemy są tego potwierdzeniem. Buduj pakiet, jak naprawisz system po instalacji ,,na dziko'' programów w Debianie.
ODPOWIEDZ