Witam.
Od dłuższego czasu borykam się z problemem z X'ami na moim laptopie - po uruchomieniu xservera pokazuje mi się czarny ekran i nie działają żadne skróty ctrl+alt+*, jedynie reset. Próbowałem już uruchamiać system na najróżniejszych konfigach xorga oraz bez nich. Próbowałem instalowania sterowników przez sgfxi i generalnie wszystkiego co mogłem. W pliku xorg.0.log nic ciekawego nie widzę, chociaż nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem, ale mam wrażenie, że jedyne co tam jest, to sprawozdanie z polecenia
Ten sam problem miałem również na Archu. Stare live-cd różnych systemów działają mi bez żadnych graficznych problemów (nowych nie testowałem).
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość dla początkującego.
Miałem dzisiaj ten sam problem, nowa instalacja gdm3 bez pliku xorg.conf, dopiero jak wygenerowałem xorg.conf i wpisałem sterownik ati, xorg ruszył. Co prawda Ty masz kartę intela ale pewnie będzie chodziło o to samo.
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... =&gs_rfai=
Też mam tą kartę. Jeśli korzystasz z jądra z KMS to będą błędy (a co gorsza są problemy z pozbyciem się problematycznego KMS). Ja działam na jądrze 2.6.34 z małą modyfikacją dokonaną przeze mnie w źródłach zasugerowaną tutaj. Xorg w wersji 1.7.7 i xf86-video-intel w wersji 2.12.0.
W zależności z jakiej wersji sterownika, jądra i Xorg korzystasz istnieje możliwość wyłączenia KMS przez dodanie do linii komend jądra w grubie modeset=0, ale to działa tylko z Xorg do 1.6 jądrem bodajże do 2.6.32 i sterownikiem Xorg do wersji 2.9 (tu jestem pewien).
Dzięki, sprawa cokolwiek się dla mnie naświetliła. Mam jednak prośbę: czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak wprowadzić tą modyfikację? Bardzo słabo znam angielski, a też nie jestem aż tak dobrze obeznany w tym wszystkim. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Feanor pisze:Dzięki, sprawa cokolwiek się dla mnie naświetliła. Mam jednak prośbę: czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak wprowadzić tą modyfikację? Bardzo słabo znam angielski, a też nie jestem aż tak dobrze obeznany w tym wszystkim. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
O ile dobrze wiem to nie w każdym przypadku działa ta modyfikacja. Spróbuj najpierw z samym jądrem 2.6.34. U mnie działa i nie ma większych problemów. Modyfikacja jednak nie pomogła do końca, ale o dziwo mam mniej zawieszek z najnowszym jądrem z serii 2.6.34.