Firefox - instalacja z pliku tar

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Seb

Firefox - instalacja z pliku tar

Post autor: Seb »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Debiana - a właściwie chciałbym nim być.

Zainstalowałem Debiana Lenny wersję stabilną ale sam tryb tekstowy bez środowiska graficznego.
Następnie dodałem program midnight commander.
Teraz chciałbym zainstalować przeglądarkę plików Firefox ale mam z nią następujące problemy:
  1. Ściągnąłem ze strony producenta plik firefox-3.6.10.tar.bz2. Następnie przeniosłem go za pomocą konsoli mc do katalogu /usr/local.
    Wszedłem do tego katalogu.
  2. Przeszukując Google natrafiłem na sposób instalacji tej wersji firefoxa
    http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12455
Będąc w katalogu /usr/local zacząłem rozpakowywać archiwum:

Kod: Zaznacz cały

tar -jxvf firefox-3.6.10.tar.bz2
niestety otrzymałem komunikat, że:

nie znaleziono pliku ani folderu
Ponowiłem rozpakowywanie dodając pełną ścieżkę dostępu

tar -jxvf /usr/local/firefox-3.6.10.tar.bz2 [/B]spotkałem się z tym samym efektem[code]
Więc rozpakowałem archiwum winrarem pod Windowsem i cały katalog z plikami przeniosłem do /usr/local. Zacząłem próbować ten katalog z plikami powiązać[code]ln -s firefox/firefox bin/firefox

ale otrzymałem komunikat, że jest za dużo elementów do powiązania.

Nie wiem dalej jak z tym sobie poradzić. Dlaczego nie działa mi archiwizator tar?
Dlaczego już rozpakowanego archiwum nie jestem w stanie powiązać ?
Czy to jest zależne od tego że nie mam X-sów ?
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Zainstalowałeś tara w ogóle? A po drugie - jak chcesz używać firefoksa w konsoli?
Seb

Post autor: Seb »

Tar jest zainstalowany - czyżby to nie jest jeden z podstawowych pakietów instalacji?
Jest zainstalowany bo inaczej tak jak próbowałem innym wypakowywać "bunzip2" ale wyszło mi, że nieznane polecenie. Więc tar jest zainstalowany tylko wydaje komunikat, że nie może znaleźć pliku i folderu o podanej nazwie. Pełny zrzut ekranu wrzucę po 17:00.

ad.2 Czyli nie ma sposobu aby działała przeglądarka stron internetowych uruchamiana z konsoli?
Konieczna jest instalacja X-sów w takim przypadku?
Znaczy też, że żaden program graficzny też bez X-sów nie uruchomi się z konsoli?

Dlaczego midnight commander ma grafikę i się da go uruchomić w konsoli?

Jestem zielony w tej dziedzinie i szukam jakiś konkretnych porad od zaawansowanych użytkowników
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Seb, zmień podejście do Debiana. Wcześniej przejrzyj taki temat:
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983

W Debianie nie instaluje się ręcznie ogólnie dostępnych programów. Instaluje się je z gotowych pakietów dostępnych automatycznie po nawiązaniu połączenia z internetem.

To co próbujesz zrobić jako początkujący to sposób na szybką rezygnację z dalszego używania Debiana.
Więcej informacji masz w ,,Debian Refrerence'' i w dziale dla początkujących.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Seb pisze: ad.2 Czyli nie ma sposobu aby działała przeglądarka stron internetowych uruchamiana z konsoli?
Przeglądarek działających bez X-ów jest parę (np. links2), ale nadają się tylko do czytania (brak obrazków).

Ps.: Jaki jest powód, że nie chcesz instalować środowiska graficznego ?
Może coś doradzimy.
ODPOWIEDZ