Debian nie wykrywa dysku twardego podczas instalacji
Debian nie wykrywa dysku twardego podczas instalacji
Witam.
Chcę zainstalować Debiana na moim komputerze. Około miesiąca temu ściągnąłem Debiana Lenny. Niestety, podczas instalacji, instalator Debiana nie wykrył dysku i zadał pytanie o sterowniki dysku.
Następnie ściągnąłem wersję testową, lecz jest to samo. A co najciekawsze, Debian Etch wykrywa dysk i instaluje się. Posiadam dysk ST380811AS (74GB, IDE). Ale to nic, gdy próbowałem około miesiąc temu instalować system był problem z dyskiem (ata 80GB).
Teraz posiadam sata 80GB i to samo. Podejrzewam, że coś nie tak z płytą główną.
Mam płytę główną na chipsecie ATI Radeon Xpress 200.
Pewnie będą pytania dlaczego nie Etch? Na Etchu mam problemy z rozdzielczością oraz ustawieniem sieci Wlan.
Chcę zainstalować Debiana na moim komputerze. Około miesiąca temu ściągnąłem Debiana Lenny. Niestety, podczas instalacji, instalator Debiana nie wykrył dysku i zadał pytanie o sterowniki dysku.
Następnie ściągnąłem wersję testową, lecz jest to samo. A co najciekawsze, Debian Etch wykrywa dysk i instaluje się. Posiadam dysk ST380811AS (74GB, IDE). Ale to nic, gdy próbowałem około miesiąc temu instalować system był problem z dyskiem (ata 80GB).
Teraz posiadam sata 80GB i to samo. Podejrzewam, że coś nie tak z płytą główną.
Mam płytę główną na chipsecie ATI Radeon Xpress 200.
Pewnie będą pytania dlaczego nie Etch? Na Etchu mam problemy z rozdzielczością oraz ustawieniem sieci Wlan.
Sprawdź kompatybilność komputera na: http://kmuto.jp/debian/hcl/index.rhtmlx
Zwróć szczególną uwagę na linię podobną to tej:
Zwróć szczególną uwagę na linię podobną to tej:
Kod: Zaznacz cały
10395513 Yes Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] pata_sis,sis5513 v2.6.25-
http://kmuto.jp/debian/hcl/index.rhtmlxArchWare pisze:Tylko tak jakby nie mam dostępu w tym momencie do Linuksa.
Nie masz naprawdę żadnej w miarę aktualnej dystrybucji Live-CD?Wklej wynik polecenia 'lspci -n' wykonanego w konsoli systemu GNU/Linux (na przykład: Debian, Knoppix, RedHat i wiele innych) do tabelki poniżej. Następnie wciśnij przycisk 'Wyślij'.
Ps.: Proszę nie pisać próśb o pomoc na PW.
Jeśli ktoś się interesuje dalszym losem wątków, w których uczestniczył, to ma włączoną opcję powiadomień na e-mail, więc i tak zostanie powiadomiony o Twojej odpowiedzi w wątku.
Wysyłając dodatkowo PW zaśmiecasz tylko takiej osobie skrzynkę pocztową.
Niestety log z Dam Small Linuksa był wadliwy. Lecz przypomniało mi się, że Ubuntu posiada w wersji instalacyjnej LiveCD i użyłem go.
Lecz nie ma tam takowej linijki:
Oto mój log:
Lecz nie ma tam takowej linijki:
10395513 Yes Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] pata_sis,sis5513 v2.6.25-
PCI ID ziała? Producent Urządzenie Sterownik Kernel
10025950 ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge
10025a3f ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
10024379 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller sata_sil v2.6.25-
10024374 ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller
10024375 ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller
10024373 ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller
10024372 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller i2c-piix4 v2.6.25-
10024376 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller pata_atiixp,sata_sil v2.6.25-
10024377 ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge
10024371 ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge
10024370 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 AC'97 Audio Controller snd-atiixp v2.6.25-
10221100 Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
10221101 Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
10221102 Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
10221103 Yes Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control k8temp v2.6.25-
10025954 Yes ATI Technologies Inc RS480 [Radeon Xpress 200G Series] radeonfb,XFree86
10ec8139 Yes Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ 8139cp,8139too v2.6.25-
11063044 Yes VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller ohci1394
10ec8185 Yes Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller rtl8180 v2.6.25-
W tym, że nie masz takiej linii nie ma nic dziwnego.
U ciebie będą to linie:
Nie znam się kompletnie na SATA, ale małego śledztwa (przy okazji którego popsułem sobie system
) wynika, że moduły: sata_sil i pata_atiixp powinny być dostępne w squeeze.
Natomiast w etch i lenny sata_sil jest natomiast pata_atiixp występuje chyba pod inną nazwą, a mianowicie: atiixp
Więc problem jest raczej z poprawnym wykrywaniem, a być może i jest coś nie tak z listą dostępnych modułów.
Nie miałem nigdy podobnych problemów więc jeśli coś źle napiszę niech mnie ktoś poprawi.
Uruchamiasz instalator np. lenny i kiedy dojdzie do:
Z list wybierasz: uruchom powłokę.
W powłoce wpisujesz cztery polecenia (każde z nich zatwierdzasz klawiszem: Enter):
Po ostatnim z poleceń wybierasz ponownie pozycję: Wykryj dyski i jeśli zaskoczy kontynuujesz instalację.
A jeśli nie zaskoczyło to próbujesz to samo z squeeze.
Tą linię podałem z wyników swojego komputera jako przykład linii która dotyczy dysku.saturno pisze: Zwróć szczególną uwagę na linię podobną to tej:
U ciebie będą to linie:
10024379 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller sata_sil v2.6.25-
10024376 Yes ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller pata_atiixp,sata_sil v2.6.25-

Natomiast w etch i lenny sata_sil jest natomiast pata_atiixp występuje chyba pod inną nazwą, a mianowicie: atiixp
Więc problem jest raczej z poprawnym wykrywaniem, a być może i jest coś nie tak z listą dostępnych modułów.
Nie miałem nigdy podobnych problemów więc jeśli coś źle napiszę niech mnie ktoś poprawi.
Uruchamiasz instalator np. lenny i kiedy dojdzie do:
Wciskasz: wstecz do czasu aż pojawi się lista etapów instalacji.ArchWare pisze:Witam.
podczas instalacji, instalator Debiana nie wykrył dysku i zadał pytanie o sterowniki dysku.
Z list wybierasz: uruchom powłokę.
W powłoce wpisujesz cztery polecenia (każde z nich zatwierdzasz klawiszem: Enter):
modprobe sata_sil
modprobe pata_atiixp
modprobe atiixp
exit
A jeśli nie zaskoczyło to próbujesz to samo z squeeze.
Debian, bodajże Squeeze, wyświetla błąd przy pakiecie ,,pata_atii_xp'' konkretnie, że go nie znaleziono.
I instalator nie wykrywa dysku nadal. Spróbuję tego również z Lennym.
Jak się nie uda to zainstaluję Etcha i zaktualizuję. Lecz mam pewien problem, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować połączenie Wlan na Debianie.
Posiadam kartę Asmax PCI411G na chipsecie Realtek.
Oto zrzut ekranu jak mam skonfigurowane połączenie na Windows XP.
http://i52.tinypic.com/6zc8lc.png
Edycja:
Nie wiem jak to zrobiłem lecz pobrałem Lennego z XFCE i pozmieniałem coś w biosie i w tej chwili instaluje się w VirtualBoksie. Dzisiaj kupię płytkę i zainstaluję na dysku twardym.
I instalator nie wykrywa dysku nadal. Spróbuję tego również z Lennym.
Jak się nie uda to zainstaluję Etcha i zaktualizuję. Lecz mam pewien problem, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować połączenie Wlan na Debianie.
Posiadam kartę Asmax PCI411G na chipsecie Realtek.
Oto zrzut ekranu jak mam skonfigurowane połączenie na Windows XP.
http://i52.tinypic.com/6zc8lc.png
Edycja:
Nie wiem jak to zrobiłem lecz pobrałem Lennego z XFCE i pozmieniałem coś w biosie i w tej chwili instaluje się w VirtualBoksie. Dzisiaj kupię płytkę i zainstaluję na dysku twardym.
To dziwne, bo w Squeeze powinno brakować: atiixpArchWare pisze:Debian, bodajże Squeeze, wyświetla błąd przy pakiecie ,,pata_atii_xp'' konkretnie, że go nie znaleziono.
Może pobrałeś jakieś niedobre obrazy, albo nieprawidłowo się ściągnęło.
Skąd pobierałeś obrazy płyt?
Sprawdzałeś sumy kontrolne?
Odnośnie Wlan przeszukaj forum, a jeśli nic nie znajdziesz otwórz nowy wątek, bo mieszanie dwóch problemów w jednym wątku nie jest najlepszym pomysłem.
Co ma instalacja na VirtualBoksie do instalacji na dysku twardym?ArchWare pisze:
Edycja:
Przecież to instalacja na zupełnie innym sprzęcie (emulowane urządzenia i wirtualny dysk).
Jako ciekawostkę podam, że moja płyta główna nie jest wspierana przez Windows7.
Mimo, że płyta instalacyjna była prawidłowo wypalona, to przy uruchamianiu z niej komputera pojawia się na ułamek sekundy jakiś napis (teraz już nie pamiętam jaki) i ładuje się system z dysku twardego.
Natomiast na tym samym komputerze w VirtualBoksie z tej samej płyty system instaluje się bez najmniejszego problemu.