GeForce 8400M GS instalacja sterowników - Squeeze

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
ergoline

GeForce 8400M GS instalacja sterowników - Squeeze

Post autor: ergoline »

Witam!

Mam problem z instalacją sterowników na laptopie HP. Ściągam sterownik, instaluję. Przy pytaniu o różnej wersji GCC wybieram dalszą instalację, xorg.conf próbowałem żeby sam utworzył i próbowałem sam edytować. Próbowałem też metodą ,,Debiana'', ale wtedy nie działa nawet akceleracja.

Objaw jest taki, że pomiędzy ekranem logowania a pulpitem pokazuje się dziwna plansza. Wygląda jakby karta miała artefakty (jest sprawna - na Windowsach jest wszystko w porządku). Polecenie glxgears wykazuje ok 1800fps.

Mógłby mi ktoś opisać proces instalacji sterowników? Nigdy wcześniej nie miałem problemów, a teraz nie umiem sobie poradzić (Debian wersja testowa, 2.6.32-5).

Czy na nowych wersjach trzeba jeszcze coś robić? Zawsze po instalacji systemu, bez problemu instalowałem sterownik (co prawda na innym laptopie, ale też GF tylko 7600M)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
majoballs

Post autor: majoballs »

Ale w czym jest problem, chodzi tylko o tą "planszę"?

Napisz proszę jakie sterowniki instalujesz oraz czy próbowałeś instalować sterowniki z repozytorium.

Mam taką samą kartę i glxgears pokazuje mi ~1300 fps i moim zdaniem jest OK :D sterowniki ze strony nvidii 256.53.
ergoline

Tak, instalowałem te same sterowniki. U Ciebie nie ma takiej dziwnej planszy?
Przed instalacją sterowników konfigurowałeś coś w X'ach? Od razu na czysty system instalowałeś? Xorg generowany automatycznie przez instalator? Opisz jak je instalowałeś.

Pozdrawiam

P.S
Czy to normalne, że przy instalacji linux-headers-2.6.32-5-686 aptitude chce mi odinstalować ponad 300 pakietów?
Awatar użytkownika
majoballs

Post autor: majoballs »

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli z tą "planszą", mam tylko logo Nvidii przy uruchamianiu X-ów potem kdm i ekran powitalny i kde, nic nie kombinowałem z instalatorem ani z xorgiem tworzenie pliku xorg.conf zostawiłem instalatorowi. Instalowałem na czysty i zaśmiecony system wielokrotnie i nigdy większych problemów nie miałem ani z tą ani z poprzednimi wersjami sterownika, najważniejsze aby mieć zainstalowane nagłówki do jądra i build-essential. Spróbuj zainstalować sterowniki z repozytorium i napisz jakie masz środowisko graficzne KDE, Gnome itp.
ergoline

Też nigdy wcześniej nie miałem problemu, a teraz wyskakiwała mi taka dziwna plansza. Coś jakby mix wszystkich otwartych we wcześniejszej sesji okien. Pokazywała sie pomiędzy oknem logowania a ekranem powitalnym.

Przeinstalowałem system i chyba jest OK. Nie ma już żadnej dziwnej planszy (a może po prostu jej nie widać, bo zmieniłem motyw kdm i ekranu początkowego [tam gdzie są ładowane składniki KDE]), a glxgears pokazuje ok 1500.

Pozdrawiam...
ODPOWIEDZ