Witam,
Sytuacja jest taka. 2 sieci bezprzewodowe o takim samym essid. Jak wybrać z którą chcę połączyć? W iwconfig podaje się essid, network-manager nie rozróżnia tych sieci w ogóle, a wicd niby rozróżnia ale nie łączy mnie z żadną...
Co mi radzicie? Ciekawsze, że na windows też nie da się ich rozróżnić. Narzędzie do skanowania sieci dostarczone przez producenta karty tych dwóch sieci nie rozróżnia.
wifi - 2 sieci o takim samym essid
Nie. Pracują na różnych kanałach. Ale network manager ich nie odróżnia. Zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz. NIE DA SIĘ połączyć z ŻADNĄ siecią za pomocą iwconfig, wicd itd... czasami "zaskoczy" za 2...3 razem, czasami w ogóle. Natomiast Network Manager łączy zawsze za pierwszym razem i dość szybko.
Czy network manager "robi" coś inaczej?
Co do głównego tematu - czy da się zrobić, aby NM rozróżniał te sieci? Łączy tylko z silniejszą - próba dodania do ulubionych tej drugiej skutkuje dodaniem tej silniejszej - i jest ona widoczna 2 razy. Słabszej sieci o takim samym essid nie ma nawet w wynikach skanowania (w konsoli i w WiCd jest).
Czy network manager "robi" coś inaczej?
Co do głównego tematu - czy da się zrobić, aby NM rozróżniał te sieci? Łączy tylko z silniejszą - próba dodania do ulubionych tej drugiej skutkuje dodaniem tej silniejszej - i jest ona widoczna 2 razy. Słabszej sieci o takim samym essid nie ma nawet w wynikach skanowania (w konsoli i w WiCd jest).
Aby połączyć się z taką siecią trzeba pokombinować z poleceniem:
Podajesz właściwe essid, kanał "słabszej" sieci i dodatkowo adres mac punktu dostępowego i powinno śmigać.
Kod: Zaznacz cały
iwconfig wlan0 essid "xxx" channel x ap "adres:mac:sieci:docelowej"