Stan u

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
drobny

Stan uśpienia, włączenia działania systemu poprzez sieć lokalną

Post autor: drobny »

Witam.

Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem systemu. Chciałem postawić sobie serwer SVN w domu dla własnych potrzeb. Udało mi się to. Ze względu to, że komputer znajduje się u mnie w domu zależałoby mi bardzo na tym abym mógł go ustawiać w stan uśpienia, hibernacji a następnie gdy zajdzie taka potrzeba obudzić go poprzez sieć lokalną (ang. wake on LAN).
Szukałem informacji przez Google lecz nie znalazłem nic co by mi mogło pomóc.

Jeśli ktoś wie jak sobie z tym poradzić proszę o pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:obudzić go za pomocą WoL.
Co lub kto to jest ,,Wol''?
Dobrze by było jakbyś dostarczył jakichś konkretnych informacji bo z fusów bardzo trudno się wróży.
drobny

Post autor: drobny »

WoL - Wake on Lan
Chodzi o to aby przesyłając na dany adres IP odpowiedni pakiet wznowić pracę komputera.
Nie wiem jednak jakiej postaci ma być to pakiet i w jaki sposób go wysłać

Może przedstawie sytuację.
Mam zamiar skorzystać z SVN. Zdalnie wysyłam pakiet, wznawiam prace komputera. Po zakończeniu pracy z powrotem go usypiam.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Po pierwsze twoja karta sieciowa musi obsługiwać Wake On Lan, gdyż nie wszystkie je obsługują. Zintegrowane w nowszych płytach już raczej we większości obsługują tą opcję. W przypadku, gdy posiadasz kartę na pci to musi ona posiadać wyjście WOL i podepiąć je pod płytę główną takim trój żyłowym kabelkiem, jeśli posiada takowe złącze. Po uporaniu się z tym, należy w biosie ustawić możliwość uruchamiania komputera dzięki WOL, gdzie dokładnie to już zależy od biosu. Kolejną rzeczą jaką musisz zrobić to już w Debianie ustawić aby system pozostawiał karę aktywną, służy do tego narzędzie ethtool, i oczywiście przed zamknięciem systemu wklepać jako root:

Kod: Zaznacz cały

ethtool -s ethX wol g
gdzie ethX to nazwa twojego interfejsu sieciowego. Najlepiej aby się wykonywało przy uruchamianiu systemu, wtedy unikniesz tego, że przed każdym zamknięciem będziesz musiał je wklepywać.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ODPOWIEDZ