gnome, xfce, openbox, compiz - karta Nvidia zamkni

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
hexabit

gnome, xfce, openbox, compiz - karta Nvidia zamknięte sterowniki - efekt pływania

Post autor: hexabit »

Witam,

Od jakiegoś czasu testuję różne dystrybucje i menadżery pulpitów - XFCE, GNOME,
Openboxa oraz Compiz (jako działający Standalone), wszystko w oparciu o mój komputer
desktop oraz kartę grafiki Nvidia 8800GT.

Natrafiłem na nietypowy problem dotyczący każdego z tych menadżerów pulpitów (bez
względu na dystrybujcę) - przy szybkim przesuwaniu / poruszaniu okna zostawia ono
chwilowy "ślad" - prawdopodobnie spowodowany tym, że rysowanie okna odbywa się na granicy
odświeżania. Ten problem wydawał się mieć najmniejszy efekt przy pulpicie Compiz (działającym
samodzielnie).

Mam zainstalowane najnowsze sterowniki Nvidia (256.35), bez względu czy ustawię opcję Sync to
VBlank czy nie problem występuje. Mój monitor to LCD 1680x1050x60Hz. W Xorg mam włączone
przyspieszenie sprzętowe oraz rozszerzenie "Composite".

Czy można jakoś temu zaradzić ?
thx4

Post autor: thx4 »

Chyba się nie da. W XFCE jak włączysz wbudowany kompozytor, który dodaje tylko cienie i przezroczystość, tych śladów również nie ma. Z tego co pamiętam na Windowsie XP po wyłączeniu wszystkich pierdół (cienie, jakaś elementarna animacja itd.) również pojawiają się te ślady. To chyba w ogóle nie jest żaden błąd, tylko normalne zachowanie po wyłączeniu animacji i cieniu.

Problem można chyba tylko rozwiązać doraźnie: compiz, wbudowany kompozytor albo ustawić opcję w danym menadżerze okien tak żeby nie pokazywał zawartości okna przy przenoszeniu, tylko jego kontory.
ODPOWIEDZ