Witam.
Opisywałem już ten problem w innym temacie odnośnie iPlusa. Teraz jednak wygląda na to, że powrócił także w Erze. Do rzeczy.
Mam Debiana na pewnym systemie wbudowanym. Wszystko ładnie działa przez ethernet, ale problem pojawił się z połączeniem GSM. Otóż zamontowany jest tam modem USB Huawei e160 z dodatkową anteną, a w nim karta ery z zewnętrznym IP (APN eradata). Do pewnego czasu wszystko działało poprawnie, aż tu nagle, co któreś włączenie urządzenie nie może nawiązać żadnego wychodzącego połączenia ,,z własnej woli''. Tak stało się ze dwa razy, a teraz pojechało to daleko ode mnie i się okazuje, że jest tak cały czas. Podobnie działo się wcześniej na iPlusie (nie mogę być na 100% pewien, że to ten sam problem) z tym, że tam problem wystąpił znacznie wcześniej.
Nie działa absolutnie nic, nawet polecenie ping jakiegokolwiek adresu. Natomiast z zewnątrz serwer www uruchomiony na tym systemie działa całkiem poprawnie. Można się bez problemu zalogować i wszystko robić także przez SSH. Czyli innymi słowy wszelkie działania z zewnątrz nie napotykają problemów natomiast autonomiczne działanie z wnętrza systemu (np. polecenie ping wpisane z SSH) kończą się niepowodzeniem.
Nie mam już absolutnie pomysłu, co tu jest grane, a na Linuksie znam się dość słabo ale na tyle, że wszystko wcześniej poustawiałem. Dopisałem trochę programów i działało bez problemów. Jakieś pomysły dotyczące rozwiązania tego problemu?
dost
Po pierwsze
Kod: Zaznacz cały
iptables -L