Chciałbym Was spytać, czy znacie jakieś oprogramowanie dla Windows, które pozwoli na szyfrowanie katalogów (i danych w nich) użytkowników, udostępnionych za pomocą samby (Debian)?
Właśnie zauważyłem, żę mapowanie dysków sieciowych to juz jakiś trop. teraz zostało stworzenie oprogramowania do zautoatyzowania tego wszystkiego oraz do szyfrowania zasobów...
Przykład:
- Uruchamiam serwer samby i nadaję użytkownikom dostęp (share) do katalogu wspólnego o nazwie /tmp, gdzie mogą wrzucać sobie i ściągać wzajemnie potrzebne dane. To jest pikuś.
- Nadaję każdemu użytkownikowi specjalny, własny katalog z dostępem wymagającym logowania, w którym użytkownik będzie mógł zapisywać swoje własne pliki i te pliki chciałbym, aby były szyfrowane, tzn. nie widniały w katalogu (w systemie Linux) jako zwykłe pliki. Chodzi o to, żeby administrator nie był odpowiedzialny za te pliki oraz nie mógł w nie ingerować.
Czego można by użyć lub gdzie jest podobne rozwiązanie? Wydaje mi się, że sprawa szyfrowania (logowania) kwestia dodatkowego dysku - to wszystko odbywałaby się całkowicie po stronie klienta. Może są do tego jakieś programy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
TrueCrypt, problem: po zrestartowaniu samby trzeba przemontować wolumin, gdyż inaczej program traci jakiś "uchwyt" i dostęp do zasobu jest niemożliwy.
Druga sprawa to brak dynamicznej zmiany wielkości woluminu (ale może nie znalazłem wszystkich opcji).
Może trueCrypt po stronie serwera załatwi sprawę?
Pozdrawiam.