Witam.
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat dwóch systemów monitorowania: zabbix i nagios.
Posiadam środowisko oparte o maszyny zarówno Windowsowe (Windows Server 2003/2008, SQL 2000/2005/2008) jak i maszyny uniksowe (AIX, RedHat, SUSE).
Aktualnie jest monitorowane przez program zabbix, jednak muszę przyznać, że jest to nieco drewniane środowisko. Oczywiście posiada bogate możliwości, ale większość dostępna tylko dla osób sprawnie piszących w Pearlu. Ostatnio okazało się również, że ma problemy z monitorowaniem urządzeń sieciowych.
Dlatego też zastanawiam się nad zmianą systemu monitorującego.
Z rozwiązań otwartego oprogramowania jedyne liczące się rozwiązania, które znalazłem to nagios i zabbix.
Może ktoś z Was zna jakieś inne, równie bogate systemy?
Jeśli ktoś pracował/pracuje na tych środowiskach - prosiłbym o komentarze.
Zabbix czy nagios do monitoringu sieci
3 lata używam nagiosa i spełnia moje wymagania (kiedyś przymierzałem się do zabbixa, ale jakoś mi się nie spodobał )
Nagios3 + nagiosgrapher (wykresiki) + skrypty z nagios exchange + panel administracyjny (nagiosadmin lub nagiosql) + notyfikacje na jabbera
Nagios3 + nagiosgrapher (wykresiki) + skrypty z nagios exchange + panel administracyjny (nagiosadmin lub nagiosql) + notyfikacje na jabbera