Sprawdzanie schematu kolorów w pliku PDF

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Sprawdzanie schematu kolorów w pliku PDF

Post autor: xmaster »

Witam.
Wiem, że temat z Debianem wiele wspólnego nie ma ale...
Szukam informacji nt. tego jak mogę sprawdzić czy plik PDF zapisany jest w schemacie kolorów CMYK / RGB. Wiedza ta jest mi potrzebna, ponieważ hobbistycznie z kolegą tworzymy nowe karty do gry "Magia i Miecz" i drukarnia uparła się na pliki w CMYKu w formacie PDF.

O ile przerobienie pliku JPG z RGB do CMYK już opanowałem o tyle materiał wyjściowy zapisuje mi się w RGB (karty tworzę w OpenOffice Draw). Chciałbym mieć możliwość sprawdzenia tego przed wysłaniem plików do drukarni.
W sieci znalazłem sposób na sprawdzenie tego pod Windowsem i przy użyciu dość drogiego Adobe Acrobat Professional na którego mnie najzwyczajniej nie stać, pomijam fakt iż działa na Windowsie.
Czy ktoś z Was zna takie oprogramowanie pod Linuksa?

pozdrawiam
Hubert
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

To ustawia się na poziomie tworzenia (generowania) pliku pdf. Latex posiada takie możliwości. W sumie to chodzi o plik w formacie postscriptowym, a plik pdf jest produktem ubocznym. OpenOffice powinien mieć opcję takich ustawień. Sprawdzę to później.

Dodane:
W ,,OpenOffice.org Draw'' masz możliwość wyboru takiej opcji:

Kod: Zaznacz cały

Narzędzia->Opcje...->OpenOffice.org->Kolory
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

@fnmirk - tez tak robiłem i okazało się że jest lipa.
Wystarczy, że dodam obrazek który jest w RGB (a mnie wydawało się że jest w CMYK) i cały projekt jest zapisany jako RGB.
Dlatego takie narzędzie sprawdzające PDFa lub jakikolwiek format dostępny w OpenOffice Draw czy plik wynikowy jest w CMYKu czy też w RGB.
Wciąż szukam :(
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Obrazki konwertujesz do formatu eps lub png z odpowiednimi ustawieniami. Instalujesz środowisko Latex-a, na początek wystarczy lyx. Przeglądasz kilka przykładów dotyczących tworzenia dokumentów graficznych w formacie Tex/Latex. Poświęcasz na to godzinę lub dwie i masz rozwiązane wszystkie podobne problemy.
http://www-stary.gust.org.pl/e-learning/latex/rlo7.html
http://www.unixy.pl/forum/art/pdf/pedeefy.pdf

Jak zainstalujesz polskie i angielskie środowisko Latex-a, wszystkie potrzebne dokumenty będziesz miał na dysku i nic nie będziesz musiał szukać w internecie. Nic lepszego i łatwiejszego (w obsłudze) oraz bardziej profesjonalnego nie znajdziesz do tego co potrzebujesz robić.
ODPOWIEDZ