Witam.
Jestem nowy (początkujący) w pracy z systemami operacyjnymi typu Linux. Używam już 3 dni Ubuntu 10.04. Jest w nim dużo błędów itd., a początkujący taki jak ja nie poradzi sobie tak łatwo, więc, przyszła mi na myśl instalacja Debiana, tylko jeszcze nie wiem, którego?
Jaka instalacja łatwiejsza tekstowa czy graficzna?
Co jest lepsze Debian 5.0.5 czy Sid? Słyszałem, że Sid ale to wersja testowa, nie będzie problemów z Sidem?
Jakie są najczęstsze błędy Debiana? Jakie są jego zalety? Czym się różni od Ubuntu? Czy to wystarczy?
Debian 5.0.5 czy Debian Sid?
A skąd wiesz, że lepszy? Jestes po paru dniach na linuksie i juz wiesz co jest lepsze dla ciebie?
Masz na tyle wiedzy i umiejętności, żeby bez problemu rozwiązać swoje problemy, to instaluj Debiana.
Ale jak ty zadajesz pytanie typu
Pobaw sie Ubuntu. On zadnych błędów nie ma. Jedyny błąd to użytkownik. Jak stwierdzisz, ze chcesz pobrudzić sobie troche dłonie konsolą, to wtedy zainstaluj Debiana.
Powodzenia.
Masz na tyle wiedzy i umiejętności, żeby bez problemu rozwiązać swoje problemy, to instaluj Debiana.
Ale jak ty zadajesz pytanie typu
to ja szczerze wątpie w udaną znajomość z Debianem.sebek150 pisze: Jaka instalacja łatwiejsza tekstowa czy graficzna?
Co jest lepsze Debian 5.0.5 czy Sid? Słyszałem, że Sid ale to wersja testowa, nie będzie problemów z Sidem?
Jakie są najczęstsze błędy Debiana? Jakie są jego zalety? Czym się różni od Ubuntu? Czy to wystarczy?
Pobaw sie Ubuntu. On zadnych błędów nie ma. Jedyny błąd to użytkownik. Jak stwierdzisz, ze chcesz pobrudzić sobie troche dłonie konsolą, to wtedy zainstaluj Debiana.
Powodzenia.
No wcale nie ma tylko najczęstsze błędy to połączenie z internetem, drukarką itd.Pobaw się Ubuntu. On żadnych błędów nie ma.
Raczej w Debianie bym mniej pisał. W Ubuntu wszystko na konsoli trzeba, zresztą im więcej pisania na konsoli tym szybciej się nauczę poleceń, obsługi Linuksa itd.Jak stwierdzisz, że chcesz pobrudzić sobie trochę dłonie konsolą, to wtedy zainstaluj Debiana.
sebek150, dział dla początkujących, zawierający odpowiedzi na zadawane przez Ciebie pytania, jest cały czas dostępny dla wszystkich.
Zajrzyj do ,,Debian Refererence'' zamiast powielać pytania, na które już dawno udzielono odpowiedzi.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
Zajrzyj do ,,Debian Refererence'' zamiast powielać pytania, na które już dawno udzielono odpowiedzi.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!