Witam,
We wszystkich poradnikach dostępnych w sieci do ustawienie w/w parametrów każą stosować:
[INDENT]- albo Start->Preferencje->Wygląd->Zadkładka czcionki (i tam jest ustawienie dpi/wygładzania).
- albo plik .fontconfig
- albo polecenie dpkg-reconfigure fontconfig-config[/INDENT]
Problem w tym, że u mnie w ustawieniach lxde brak zakładki "Czcionka" - zamiast tego jest przycisk Czcionka u dołu okna i tam można wybrać tylko krój czcionki. Natomiast plik .fontocnfig wydaje się być ignorowany - wypróbowałem klika znalezionych w sieci, wgrałem nawet plik wzięty z innego komputera, gdzie wygładzanie było wyłączone w KDE - ciągle bez zmian. Przy użyciu ostatniego polecenia mogę tylko osiągnąć cziocnki mniej lub bardziej rozmazane, wypróbowałem wszystkie możliwości. Oczywiście czcionka Arial TTF i inne msttcorefonts
Jak więc w najnowszym lxde z Sida wyłączyć całkowicie wygładzanie czcionek?
Dodane:
No cóż, pomogło mi... zainstalowanie kde i ustawienie tam czcionek. Ale temat jest ciągle otwarty - chętnie się dowiem jak to zrobić bez gui, bo zdaje się że w lxde postanowiono uniemożliwić zmianę wygładzania fontów.
LXDE - brak możliwo
Słuchaj, mnie też zależało na jakimś lepszym konfigu czcionek, wygładzania i dpi w LXDE. Ale niestety nie napotkałem jeszcze żadnej takiej aplikacji. W sumie wystarcza mi sam fontconfig - dobrze ustawiony oraz odpowiednio dopasowana czcionka i jest bardzo ładnie. Chociaż ostatnio w Sidzie była aktualizacja libcairo2 i nadpisało mi tę bibliotekę od Hadreta portowaną z Ubuntu i czcionki znów są średnie. Poczekam chwilę na ruch ze strony Hadreta, a jeżeli nie to cofnę wersję libcario2 do tej od Hadreta.
Zdaje się że dpi czcionek można było kiedyś ustawiać w xorg.conf. Wiem, że już porzucono ten plik konfiguracyjny ale wciąż on jest wspierany dlatego możesz poczytać i go sobie utworzyć i być może dasz radę z ustawieniem dpi.
Pozdrawiam.
Zdaje się że dpi czcionek można było kiedyś ustawiać w xorg.conf. Wiem, że już porzucono ten plik konfiguracyjny ale wciąż on jest wspierany dlatego możesz poczytać i go sobie utworzyć i być może dasz radę z ustawieniem dpi.
Pozdrawiam.
Ja to wszystko wiem i napisałem już że .fontconfig chyba u mnie był ignorowany. A jednak KDE jakoś zapisało konfigurację czcionek tak jak chce - ustawienia z KDE działają pod każdym środowiskiem graficznym, pod LXDE też.
Więc, chętnie się dowiem JAK konfigurator z KDE to zmienił i gdzie zapisał konfigurację, bo na pewno nie do xorg.conf ani nie do .fontconfig
Więc, chętnie się dowiem JAK konfigurator z KDE to zmienił i gdzie zapisał konfigurację, bo na pewno nie do xorg.conf ani nie do .fontconfig
Aha, to Ja w takim razie nie wiedziałem, że tak się da. Trzeba poszukać w ,,Debian References'' albo gdzieś na wiki lxde albo w dokumentacji lxde, ale raczej to będzie w dokumentacji Debiana bo KDE graficzną nakładką tylko zmieniło dpi dla systemu, nie środowiska. Jak się dowiesz gdzie to się ustawia w lxde to napisz bo jestem ciekaw i przyda mi się ta wiedza.
Wyszperałem jeszcze to: http://forum.lxde.org/viewtopic.php?f=24&t=1486. Jeżeli chodzi o nakładkę graficzną to już jej nie ma - usunięto ją z lxde. Przynajmniej u mnie nie ma tej zakładki "Fonts". Ale może chodzić o ten plik ~/.Xdefaults - jeszcze nie sprawdzalem wiec nie wiem