Jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu przepraszam za nieco dziwaczne sformułowanie w temacie ale ciężko ująć ten problem w kilku słowach.
Nadmienię także na wstępie, że Linux nie jest moją mocną stroną ale zajmuję się na co dzień elektroniką i programowaniem więc rozumiem "techniczny bełkot" ;-)
A teraz do rzeczy. Problem polega na tym, że modem Huawei z kartą iPlus podpięty do urządzenia z Debianem podczas połączenia z internetem najczęściej (w około 95% przypadków, pomimo że z początku przez kilka godzin wszystko było w porządku) zachowuje się w następujący sposób:
[INDENT]- IP jest pobierane poprawnie
- połączenie wydaje się być zestawiane całkowicie poprawnie
- jakakolwiek próba połączenia z netem nie daje rezultatów (PING, WGET itp)
- urządzenie jest całkowicie normalnie widziane z zewnątrz (zewnętrzny adres IP, postawiony serwer www, pingowanie tego adresu też przechodzi normalnie)
- inny modem z kartą Play działa całkowicie poprawnie (karta iPlusa włożona do tego drugiego zachowuje się tak samo niepoprawnie więc to nie sprawa samego modemu)
- czasem jeżeli użyję poleceń ifdown i ifup zaczyna działać ale sporadycznie
[/INDENT]
Dla ścisłości trochę informacji o systemie i konfiguracji:
Kod: Zaznacz cały
Linux version 2.6.31.7 (root@xubuntu) (gcc version 4.1.2) #6 Mon Dec 14 00:12:26 CET 2009
CPU: ARM926EJ-S
debug
show-password
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/peers/gsm-connect"
/dev/ttyUSB0
115200
local
ipcp-accept-local
defaultroute
novj
nobsdcomp
novjccomp
nopcomp
noaccomp
noauth
usepeerdns
persist
maxfail 0
user "plusgsm"
ABORT "NO DIALTONE"
ABORT "NO ERROR"
ABORT "NO ANSWER"
ABORT "BUSY"
"" "AT"
OK "AT&F"
OK "AT+CMEE=1"
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"' // dla opcji z zewnętrznym IP zmieniane na m2m.plusgsm.pl
OK "ATDT*99***1#"
Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś informacje to postaram się dostarczyć. Możliwe, że ta dystrybucja jest nieco inna od pecetowej bo podczas poszukiwań odpowiedzi zauważyłem pewne różnice w nazwach/umiejscowieniu/istnieniu plików konfiguracyjnych - jak wspomniałem nie jest to moja mocna strona.
Jeżeli ktoś ma jakieś genialne pomysły to słucham. Poza tym mam już wszystko gotowe w tym urządzeniu i jak pisałem na Play'u działa i parę miesięcy temu na poprzedniej wersji nie miałem także problemów z Erą. A, jeszcze tylko powiem, że pod Windowsem na pececie modem z tą kartą wydaje się działać poprawnie.