Mam nadzieję, że tu uzyskam jakąś pomoc, bo normalnie już mi ręce opadają. Szukam, próbuję, kombinuje, ale wszystko na marne. Mianowicie chodzi mi o skonfigurowanie w Debianie sieci bezprzewodowej, siedzę już nad tym nie wiem który tydzień, ale bez żadnych sukcesów. Nie ukrywam, że przydałaby mi się pomoc "za rączke", ale każda będzie na wagę złota . Powiedzcie czego potrzeba to napisze.
Podaj trochę więcej szczegółów bo tak z fusów to nikt nie wywróży co się dzieje. System widzi w ogóle kartę, na jakim chipsecie ona jest? Trochę coś o konfiguracji sieci też by się przydało, no i z czym dokładnie nie możesz sobie poradzić? A tak w ogóle to szukałeś na forum?
No i dla ułatwienia możesz użyć wicd zamiast męczyć się z konfiguracją. Jeśli chcesz ręcznie konfigurować to przydałaby się informacja na temat szyfrowania użytego w sieci.
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:250 Base address:0x2000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1616 (1.5 KiB) TX bytes:1616 (1.5 KiB)
diabolic3, gdybym nie szukał to bym nie zakładał nowego tematu, poza tym nie jestem początkującym użytkownikiem Linuksa dlatego szukam pomocy na Waszym forum.
Używaj tagów BBCODE. Nie czytelne jest w ogóle to co wkleiłeś, ale z tego co się doczytałem to karta wifi nie wykryta i ,że to jakiś atheros. Podaj model karty i popraw tego posta to może coś poradzimy.
Dziękuję, ale potrzebuje dokładnego wyjaśnienia, najlepiej krok po kroku, jak co po kolei robić, bo z moją wiedzą na temat Linuksa to daleko z tym poradnikiem nie zajadę.
Spróbuj jeżeli oczywiście możesz najpierw wyłączyć szyfrowanie na AP, chociaż wszystko powinno iść bez problemu.
Sprawdź również w AP czy nie ma blokady po MAC lub IP. To tak na wypadek potencjalnych problemów.
Wielkie dzięki za pomoc!
Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcją obsługi Liveboxa wyczytałem, że podłączenie się pod niego jest tylko możliwe w przypadku Linuxa przez kabel Ethernet, a nie bezprzewodowo, Czy można podłączyć się bezprzewodowo na Linuxie z Liveboxem?