Witam!
Nie wiem czy można w tym dziale pytać o takie rzeczy, ale korzystam Linuksa od lat i korzystam z porad tego forum tez od lat, dlatego też pytam się właśnie tutaj. Czy można połączyć modem adsl do rutera z wbudowanym adsl tak aby wszystko działało poprawnie? Telekomunikacja Polska daje specjalne modemy z wgranym już oprogramowaniem, które uwierzytelnia klienta na zasadzie PPPoE. Nie podają żadnej nazwy użytkownika i hasła. Wszystko jest podobno wgrane. Modem ma jedno wejście RJ11 i jedno RJ45. Po podłączeniu kabla telefonicznego do RJ11 w modemie zostaje jedno gniazdo RJ45. W ruterze od strony WAN mam Rj11, czyli zostaje mi wpięcie kabla w jeden z portów przełącznika w ruterze, ale czy jest możliwość konfiguracji tych dwóch urządzeń w ten sposób. Czy ruter za modemem musi mieć stronę WAN z wejściem RJ45, czy można ustawić w jakiś sposób ruter adsl omijając stronę WAN w ruterze? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
[+] ruter z modemem adsl us
Możesz korzystać z własnego routera jeśli jest on z funkcją modemu ADSL. Tutaj masz podane jakie ustawienia należy wprowadzić w konfiguracji routera, login i hasło powinieneś mieć gdzieś zapisane po rejestracji, jak nie masz to zadzwoń na infolinię TP i tam powinni Ci te dane podać.
Witam!
Wiem i rozumiem jak to się odbywa ponieważ w swojej pracy niestety muszę konfigurować różnego rodzaju ustrojstwa
Chodziło mi o to, że posiadam modem ADSL i do tego ruter ADSL, czyli na ruterze po stronie WAN mam wyjście RJ11, czyli telefoniczne i nie wiedziałem do końca czy jest możliwość zestawić połączenie w takim wypadku. Nie ma takiej możliwości jakby co, natomiast z ciekawostek okazuje się iż, kochana Telekomunikacja Polska przy usłudze DSL dzierżawi nam modem, który jest niezbędny do prawidłowego działania sieci ponieważ autoryzują po adresie MAC. Tego adresu natomiast nie można im podać aby u siebie zmienili, więc użytkownik jest zmuszony płacić 300 zł za zgubę + 400 za monterów, którzy wkładają kabel telefoniczny do gniazda w modemie, a następnie łączą go z ruterem. Mając własny ruter ADSL nie ma możliwości skonfigurowania połączenia. Tak nie na temat w sumie, ale piszę to jak by komuś kiedyś ukradli z serwerowni modem+ruter a niestety okazałoby się, że dostawcą internetu jest TP. Dziękuje i pozdrawiam.
Wiem i rozumiem jak to się odbywa ponieważ w swojej pracy niestety muszę konfigurować różnego rodzaju ustrojstwa