Do tej pory używałem karty graficznej typu geforce 2 i sterowników nvidii instalowanych według poradnika Kaki'. Teraz kupiłem monitor LG 21' i do niego kartę graficzną geforce 6200. Zanim zamontuję tą kartę do komputera chciałbym wiedzieć gdzie szukać jakiegoś dobrego (prostego) poradnika odnośnie przeinstalowania sterowników. Jak mniemam plik xorg.conf ma coraz mniej do gadania (o ile w ogóle cokolwiek ma) więc zmiana wpisów pewnie nic nie pomoże. No i też sterowniki zmieniają się ze starych (legacy) na najnowsze. Czyli, pewnie trzeba odinstalować stare i instalować nowe. Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek namiary na prosty poradnik (może być po angielsku) lub jeżeli ktoś życzliwy ma czas mógłby tutaj coś napisać.
Przerwałem wykonywanie sgfxi gdy zapytał czy ma utworzyć xorg.conf bo nie mam go w systemie. Zaznaczam, że mam zainstalowane zamknięte sterowniki, więc pozwolić mu tworzyć ten plik xorg.conf czy poszukać innego skryptu/rozwiązania?
Edycja:
Jak to mówią z dużej chmury był mały deszcz. Próbowałem odinstalować sterowniki skryptem .run od nvidii ale ten usilnie twierdził, że nie mam żadnych zainstalowanych. Więc mówię ,,co będzie'' i włożyłem nową kartę graficzną oraz podłączyłem monitor. Na Windowsie jak zwykle się rozwaliła rozdzielczość ale zrestartowałem komputer i uruchomiłem Linuksa. Spodziewałem się, że jak ostatnio napotkam kilka błędów i powita mnie znak zachęty ale gdy po chwili zobaczyłem kdm, a za nim pulpit z dostosowaną już rozdzielczością to mi po prostu szczena opadła. Tym samym Debian obalił najmocniejszy argument jaki miałem odnośnie trudności rozprzestrzeniania się Linuksów o tym, że trudności wiążą się też przeinstalowaniem sprzętu.