Mam postawiony serwer z DHCP, samba, WINS na Debianie 2.6.18-6-686. Transfer z serwera do desktopow wynosi jakies 4-5 MB/s, co w sumie mnie zadowala, chociaz daleko do 100Mbps... Natomiast transfer z desktopow na serwer wynosi jakies 150 kB/s. Nie jest to kwestia szybkosci hdd na serwerze (kopiowanie pliku wewnatrz dysku leci z szybkosci 40MB/s).
Czasem przyczyna może być banalna - uszkodzony kabel. Choć może się to wydać dziwne (mnie mocno zdziwiło), to na jednym moim kablu w jedną stronę transfer idzie "pełną rurą", a w drugą około 10% tego. Aby wykluczyć/potwierdzić, spróbuj wymienić kabel lub odwrócić go i sprawdź wówczas transfer.
Jeśli to nie kabel może być też uszkodzona karta sieciowa, lub możesz ustawiać na niej kolejkowanie pakietów. Co pokazuje polecenie (jako root):
Medium transportowe to kabel. Jednakże tutaj bym sprawdził wszystkie 3 rzeczy a mianowicie:
Karta sieciowa w serwerze.
Kabel - czy był zaciskany zgodnie ze standardami A lub B oraz sprawdzić testerem czy wszystkie linie maja przejście.
Port przełącznika - najprościej przepiąć pod inny port i sprawdzić czy się sytuacja poprawiła.
Jeszcze jedna informacja. Nie chciałem pisać drugiego posta więc edytowałem swoje wypociny. U mnie przez prawie 1 rok funkcjonowania (czas pracy 330 dni) karta sieciowa nie miała ani jednego błędu. U Ciebie tych błędów jest mnóstwo, co sugeruje uszkodzenie jednego (lub więcej) z tych 3 wymienionych powyżej. Możliwe jest również, że wadliwy jest sterownik karty sieciowej ale uznajmy go za mało prawdopodobny jeżeli karta jest dość popularna (np. realtek).
http://www.lmgtfy.org/?q=%22medium+transportowe%22
Jak Ci już pisałem. Sprawdź kabel! Nie chciałbym być złośliwy, ale czekasz, aż ktoś przyjedzie i zrobi to za Ciebie? Dostałeś kilka propozycji prawdopodobnego rozwiązania problemu, a mam wrażenie, że czekasz aż ktoś powie Ci "to to na 100%" i wówczas zajmiesz się sprawą. Przeoczyłem wcześniej błędy pakietów otrzymanych, które wskazują na uszkodzenie kabla, ale Pacek wskazał rzeczy, które sprawdzisz w 5 minut i rozwiążesz problem. Pisanie na forum zajmie Ci 20. A czekanie na odpowiedzi może nawet kilka dni.