apache i php ze zróde
apache i php ze zródeł
Chcę sobie zainstalować najnowszą wersje apache i php ze źródeł, co muszę zainstalować w systemie przed instalacją apache i php?
Czytałem, ze jakieś pakiety są wymagane ale nie było napisane jakie i podczas instalacji wyświetla mi różne błędy.
Czytałem, ze jakieś pakiety są wymagane ale nie było napisane jakie i podczas instalacji wyświetla mi różne błędy.
Zainstaluj pakiet build-essential. Tylko ważniejsza sprawa - po co chcesz instalować to ze źródeł? Jest w tym jakiś większy sens? W repozytoriach jest wszystko czego trzeba, a nieumiejętnie instalując oprogramowanie, możesz sobie narobić więcej szkód niż pożytku. Po to mamy system binarnych paczek, aby z niego korzystać. No chyba że to tylko tak dla sportu 

No jeśli są uaktualniane to w porządku.
Zawsze to myślałem, że aktualizacje do nowszych wersji są mocno zalecane.
Więc wystarczy tylko co jakiś czas:
Zawsze to myślałem, że aktualizacje do nowszych wersji są mocno zalecane.
Więc wystarczy tylko co jakiś czas:
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get update && apt-get upgrade
Głupi pomysł. z innej dystrybucji przeszedłeś gdzie była taka polityka, że nowsza wersja oprogramowania naprawiała błędy. Tutaj tak nie jest. Są poprawki bezpieczeństwa dla danego programu i numerek się nie zmienia. A zmienia się zawartość, błędy w źródłach zostają naprawione. Rzadko wprowadzają nowy numerek. Najnowsze nie znaczy najlepsze. A jak długo było to najnowsze testowane pod względem stabilności, bezpieczeństwa. załatwia wszystkie luki (no oczywiście odpowiednie repozytorium i dystrybucja). Ja mam stabilną wersję Debiana nawet na desktopie gdyż wymagam wielkiej stabilności i niezawodności systemu.
apt-get/aptitude update && apt-get/aptitude upgrade