Apache, PHP - uprawnienia użytkowników

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
cahe

Apache, PHP - uprawnienia użytkowników

Post autor: cahe »

Witam.

Mam następujący problem i zastanawiam się jak go rozwiązać.

Na serwerze jest parę kont WWW w standardowej konfiguracji LAMP. Apache działa sobie żwawo na użytkowniku www-data, użytkownicy mają własne konta.

Wiadomo - serwer musi mieć w jakiś sposób dostęp do plików PHP w katalogach użytkownika, aby móc je odczytać. Z tego powodu potrzebne są prawa przynajmniej 755 (644), do niektórych katalogów 775 (664). W ten sposób niestety każdy użytkownik może każdemu innemu odczytać jakiś plik (np. z hasłem do bazy danych).

Jak tego uniknąć? Apache działający z prawami użytkownika rozwiązuje część problemów, ale nie wszystkie - czasami nie chcemy aby Apache miał dostęp do całego katalogu użytkownika, tylko np. do katalogu public_html.

Pomóżcie! :)
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

To, że public_html znajduje się w katalogu użytkownika nie znaczy, że musisz dawać uprawnienia dla www-data dla reszty plików i katalogów w katalogu domowym.
cahe

Post autor: cahe »

Zgadza się, ale jak dam dla domowego 770, to apahe nie przeczyta nic w public_html.

Poza tym chodzi o to, żeby inny użytkownik nie mógł sobie napisać skryptu, który czyta z innego katalogu niż jego domowy, a w obecnym systemie może to zrobić.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Nie zrozumiałeś mnie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zmień grupę plików na grupę z jaką pracuje apache.
ODPOWIEDZ