Od pewnego czasu pojawił się w moim systemie problem z kończeniem pracy pod XFCE, mianowicie opcje wyłącz/wyloguj/restart trwają zdecydowanie za długo około 1 minuty.
W trakcie poszukiwania przyczyn problemu ustaliłem, że opóźnienie pojawia się gdy podczas wylogowania/wyłączania/restartu mam włączony program yakuake.
Na razie wpadłem na pomysł przebadania logu .xsession-errors, niestety wpisy niewiele mi mówią.
Wpisy .xsession-errors po poprawnym zamykaniu (wyłączony yakuake):
Kod: Zaznacz cały
** Message: xfsm-shutdown-helper.c:268: Using HAL to shutdown/reboot the computer.
google-chrome: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
Signal: 1
xfce4-tips: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
polkit-gnome-authentication-agent-1: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
kdeinit4: Fatal IO error: client killed
klauncher: Exiting on signal 15
kded4: Fatal IO error: client killed
knotify4: Fatal IO error: client killedWpisy .xsession-errors po niepoprawnym długim zamykaniu (z uruchomionym yakuake). Zasadnicza różnica wyróżniona na czerwono:
Kod: Zaznacz cały
[color="red"]** Message: xfsm-shutdown-helper.c:268: Using HAL to shutdown/reboot the computer.
ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 23186, errno = 104
yakuake(23186) Konsole::SessionManager::~SessionManager: Konsole SessionManager destroyed with sessions still alive
(x-session-manager:23096): GLib-GObject-WARNING **: invalid uninstantiatable type `(null)' in cast to `GObject'
(x-session-manager:23096): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_steal_data: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 23188, errno = 11[/color]
google-chrome: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
xfce4-tips: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
polkit-gnome-authentication-agent-1: Fatal IO error 11 (Zasoby chwilowo niedostÄpne) on X server :0.0.
klauncher: Exiting on signal 15
kded4: Fatal IO error: client killed
kdeinit4: Fatal IO error: client killedDebian Squeeze,
XFCE 4.6.2
yakuake 2.9.7-1
Proszę o wskazówki, gdzie mogę szukać rozwiązania.