B

Pomoc dotycząca instalacji systemu
cyna

Błąd po instalacji Debiana (Out of frequency)

Post autor: cyna »

Witam.
Po instalacji Debiana i ponownym uruchomieniu komputera wszystko się normalnie wczytuje, ale przed możliwością wpisania loginu i hasła wyskakuje czarny ekran i na środku tabliczka z napisem:

Kod: Zaznacz cały

PC
OUT OF FREQUENCY
57,5 kHZ, 76,6 Hz
Nie wiem, czy wartości liczb są prawidłowe, ale podobne do podanych wyżej. W czym może być problem?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Masz albo źle ustawione wartości odświeżania monitora, albo Xorg sam je źle ustawia.
Sprawdź czy masz plik xorg.conf i jakie są jego wartości. Jeśli nie masz, to możesz go stworzyć poprzez:

Kod: Zaznacz cały

#X -configure
#cd /root/
#cp xorg.conf.new /etx/X11/xorg.conf
i spróbuj odpalić system raz jeszcze.
Jeśli masz xorg.conf, to albo wprowadź odpowiednie wartości ręcznie, albo zrób kopię pliku, a potem wykonaj powyższą instrukcję.
Jeśli pomoże, ok, jeśli nie - będziemy zastanawiać się dalej, wówczas jednak musisz nieco więcej podać informacji tak o systemie, jak i o sprzęcie.
cyna

Post autor: cyna »

Ale jak mam sprawdzić kiedy system nawet się nie uruchamia? Przed wpisaniem hasła pokazuje się ta tabliczka i nic więcej nie da się zrobić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

cyna, da się bardzo dużo zrobić z systemem. Jak korzystać z trybu tekstowego w Debianie? Na takie pytanie musisz sobie odpowiedzieć.
Zajrzyj do: Debian Reference.
Zacznij od: Samouczka

Możesz sobie nawet wydrukować:
http://qref.sourceforge.net/quick/reference.pl.pdf
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli masz grub-legacy i nie widzisz "ramki" GRUBa, wciśnij ESC i wybierz - w Debianie nazywało się to bodaj single-user.
Jeśli masz grub2 i jw., wciśnij Shift i jw.
Będziesz w trybie tekstowym i jak napisał fnmirk - możesz dużo w nim zrobić (a w zasadzie wszystko). Na pewno to, co napisałem.
ODPOWIEDZ