Witam wszystkich!
Mam nadzieję, że w dobrym dziale, tzn. liczę na to, że to problem z ustawieniami programów odtwarzających, ewentualnie własnościowego sterownika nVidia. Mianowicie podczas odtwarzania filmów, zwłaszcza z Video-DVD w momentach, gdy kamera płynnie, ale dość szybko przesuwa się po narysowanych obrazach, obraz traci znacząco ostrość, a chwilami też i płynność, natomiast po zwiększeniu jakości usuwania przeplotu ostrość jest dobra, za to pojawiają się inne "efekty specjalne": gdy obraz np. ma się zacząć przesuwać w lewo to na początku zadrży tzn. przesunie się kilka razy w przód i w tył w ciągu ok. 0,5 sekundy zanim pójdzie we właściwą stronę. Testowałem na Kaffeine, KMplayer, Kplayer, SMPlayer, VLC i nigdzie nie mogę dojść z tym do ładu. Podobne problemy miałem po zgraniu DVD do formatu .avi, a także na innej płycie, gdzie również występują takie ujęcia - obie płyty oryginalne. Mam nadzieję, że mój sprzęt (Pentium 4 2,0 GHz, 768 MB RAM-u i GeForce 4 MX 440 - 64 MB RAM) jest wystarczający do odtwarzania DVD...
Niska jako
DVD raczej bez problemu, jeśli chodzi o moc "szału nie ma" ale procesor powinien sobie z tym poradzić (choć to chyba nieszczęsny P4 na jądrze Wiliamette). Pozostaje kilka możliwości. Ta karta nie wspiera sprzętowo odtwarzania DVD i obsługuje sensownie rozdzielczość chyba max 1024x768 jak mnie pamięć nie myli. Jaki monitor masz podpięty? Jeśli jakąś "kobyłkę" to może być problem z synchronizacją pionową, trzeba by wyłączyć w sterowniku w panelu sterowania NV. I sprawdź jakie wyjście obrazu masz ustawione w odtwarzaczach (ustaw nv, ewentualnie później popróbuj innych x11 itd.)
To mi tak na szybko przychodzi do głowy.
To mi tak na szybko przychodzi do głowy.
Przede wszystkim wielkie dzięki za zainteresowanie problemem
W trybie pełnoekranowym na Kaffeine i VLC, Htop pokazuje całkowite obciążenie procka ok. 25 %, a na KMPlayer - ok. 15 %.procesor powinien sobie z tym poradzić
Tak, taką mam max rozdzielczość w Centrum sterowania KDE, chociaż film ma tylko 720x540.rozdzielczość chyba max 1024x768
LCD LG L1515S (http://lg.katalog-monitorow.pl/monitor/lg-l1515s/)Jaki monitor masz podpięty?
Nigdzie nie widzę ustawienia nv. W Kaffeine w Parametrach silnika xine mam do wyboru takie sterowniki wideo: auto, aadxr3, dxr3, xv, XDirectFB, DirectFB, opengl, SyncFB, xshm, caca, aa, none, xxmc, sdl, fb, xvmc. W KMPlayer - Ustawienia→Wyjście→Sterownik obrazu - do wyboru: Auto, X11Shm, XVidix, XvMC, SDL, OpenGL, OpenGL MT, XVideo. Z kolei w VLC można wybrać następujące Moduły wyjścia: Domyślnie (nie wiem jakie to jest), Fikcyjna funkcja wyjścia obrazu, Wyjście obrazu sztuki ASCII, Wyjście obrazu X11, Wyjście obrazu kolorowej sztuki ASCII, Wyjście obrazu OpenGL, Wyjście obrazu rozszerzenia XVideo, Wyjście obrazu wideo.sprawdź jakie wyjście obrazu masz ustawione w odtwarzaczach (ustaw nv, ewentualnie później popróbuj innych x11 itd.)
Czy tylko z tymi dwiema płytami, filmami są problemy?
Przetestowałem trzecią płytę i też się trochę tnie i zdarzają się też jakby takie błyski na obrazie. Ogólnie ostrość obrazu jest najlepsza w Kaffeine przy ustawieniu jakości usuwania przeplotu na drugi, najwyższy poziom, ale są zakłócenia mimo, że procesor ma jeszcze duży zapas mocy.
Filmy avi w mniejszej rozdzielczości chodzą płynnie?
Nie do końca, jednak w tym wypadku nie ma żadnych błysków, a lekko skokowe przesuwanie się obrazu jest na tyle mało zauważalne, że tu można by je nawet zaakceptować.
A odtwarzanie DVD się zacina nawet przy uruchamianiu z katalogu zamiast z płyty, więc na pewno można wykluczyć winę napędu. Zastanawiam się, czy dla poprawy nie musiałbym czegoś dopisać do xorg.conf, bo mam bardzo ubogi, ponieważ przy tym generowanym przez nvidia-xconfig X-y w ogóle nie chciały się uruchamiać, więc tylko zmieniłem wartość ,,Driver'' na ,,nvidia'', żeby jakoś uruchomić ten sterownik. Oto cała zawartość mojego pliku /etc/X11/xorg.conf:
Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection
Popełniłem błąd mierząc obciążenie procesora - w trybie pełnoekranowym na drugim pulpicie polecenie:
Kod: Zaznacz cały
htopKod: Zaznacz cały
Load Optimal DefaultsEdycja 2:
Problem praktycznie rozwiązał się sam podczas aktualizacji całej dystrybucji do najnowszej wersji stabilnej (squeeze). W nowym Kaffeine (wersja dedykowana dla KDE4) zacina się minimalnie i sporadycznie (gdzieś tak ze 2-3 razy na cały godzinny film), także nie przeszkadza to za bardzo w oglądaniu.