aktualizacja oprogramowania instalowanego ze źróde

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

aktualizacja oprogramowania instalowanego ze źródeł

Post autor: lexom »

Witam.
Na serwerze mam zainstalowane ekg2. W tej chwili chciałem zaktualizować go do nowszej wersji. Czy muszę wcześniej odinstalować starą wersję (instalowałem ze źródeł)?
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

Niekoniecznie o ile nowsza nadpisze starą (trafi do tych samych katalogów). Jakoś nigdy sobie nie zaprzątałem głowy odinstalowywaniem ręcznie kompilowanych pakietów przed aktualizacją i nie przypominam sobie abym miał z tego powodu jakieś kłopoty :)
Awatar użytkownika
panjandrum

Post autor: panjandrum »

Tylko większość programów domyślnie instaluje się ze źródeł do /usr/local, chyba, że ustawimy inaczej parametrem --prexix. Programy z repozytoriów natomiast do /usr.
Czyli np. jak mamy zainstalowane dwa programy kadu, jeden ze źródeł (w /usr/local), drugi z repozytoriów, uruchamiając "kadu", uruchomi nam się ten kompilowany z /usr/local, ponieważ ścieżka "/usr/local/bin" jest domyślnie "wyżej" niż "/usr/bin" w zmiennej PATH.
Tak więc radziłbym Ci wcześniej odinstalowywać kompilowane pakiety, lub używać checkinstall do instalowania programów ze źródeł.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

Słuszna uwaga.
Ale co jeszcze bym zalecił to nie zmieniać opcji --prefix - jak będą problemy to bez problemu znajdziesz ręcznie kompilowane składniki w katalogach z local w ścieżce.
ODPOWIEDZ