Co zainstalowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Co zainstalować do lepszej wydajności?

Post autor: shyte »

Kod: Zaznacz cały

eaccelerator 
Czy

XCache

Jak zainstaluje to i to to mam biała stronę.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

php5-apc - testowałem apc i eacceleratora z korzyścią dla tego pierwszego. Z dobrych rzeczy to apc jest w repozytoriach i nie ma problemów z jego aktualizacją (eacceleratora trzeba ze źródełek kompilować, nie żeby to było jakoś ciężkie ale... ;) )

Zdecydowanie nie powinieneś korzystać z więcej niż jednego tego typu modułu.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

A znasz jeszcze jakieś inne narzędzia, które poprawią wydajność?
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Samo apc ma możliwość cachowania obiektów w pamięci i niektóre frameworki potrafią z tego korzystać (np. ZendFramework) przez co przykładowo można współdzielić pewne dane (np. listę użytkowników, szablony itp) pomiędzy kolejnymi zapytaniami do serwera www. Ale aby to wykorzystać aplikacja musi umieć z tego korzystać.

Można też wykorzystać memcached do przechowywania sesji w pamięci (choć nie poprawia to znacznie wydajności) i pewnych obiektów podobnie jak pozwala na to apc.

Jeśli chodzi Ci o poprawę wydajności aplikacji webowych to czasami warto przerzucić katalogi z plikami tymczasowymi, szablonami, cachami itp na ramdysk (najwygodniej przez tmpfs).

Jeśli strona obsługuje duży ruch a zawiera głównie statyczny kontent to można reverse-proxy postawić.

Nie wiem co dokładnie chcesz osiągnąć i wydajność czego poprawić - możesz podać więcej szczegółów?
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Na początku to tylko tak pytałem, bo tak jak już napisałem wcześniej, że się uczę wszystkiego mam serwer vps do tego, na którym nie mam żadnych stron i na nim się uczę.

Ale mam forum na skrypcie vBulletin, na którym jest 8tys unikalnych użytkowników dziennie
sprzęt na jakim zainstalowane jest forum to:

Hardware      Quad-Core
AMD-Prozessor (CPU)      Opteron™ 1381
CPU-Leistung       4 x 2,5 GHz
RAM-Leistung      4 GB
Serwera pod forum nie konfigurowałem ja bo jeszcze takiej wiedzy nie mam żeby skonfigurować tak serwer żeby działał szybko dobrze i stabilnie. Ktoś inny konfigurował jednorazowo tylko.

Oczywiście forum działa bardzo szybko, nie ma najmniejszych problemów, więc raczej instalując jakieś pakiety typu XCache lub eaccelerator nie uzyska się lepszej wydajności, tak mi się wydaje bo serwer obciążony nie jest ale zainstalowałem eaccelerator.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Pierwsza zasada dobrego admina: jak działa i działa dobrze... to nie dotykać ;)

Na moich testach apc zachowywało się stabilniej niż eaccelerator. Tego drugiego udało mi się kilka razy powiesić ;/
ODPOWIEDZ