DenyHosts mnie banuje
DenyHosts mnie banuje
Zainstalowałem sobie DenyHosts na serwerze vps i co chwilę mnie banuje, nie mam pojęcia dlaczego? Co chwilę muszę usuwać ban przez konsolę ratunkową, co może być nie tak?
Wpisuję poprawne tylko wygląda sprawa tak że, jak się zaloguje przez ssh za pomocą putty i się wyloguje, to już ponownie nie mogę bo mam blokadę i muszę usunąć moje ip z listy. Zaloguje się w tedy przez ssh wyloguje się i znów mam bana i muszę usunąć ip z listy i tak w kółko.
Używam też WinSCP, a to też przecież logowanie przez ssh, mam auto logowanie, czyli nie muszę za każdym razem hasła ręcznie wpisywać, no i też nie można się zalogować.
Ustawiałem DenyHosts według: tego i mnie blokuje co chwilę, ale dodam jeszcze, że wcześniej ustawiałem według: tego i było prawidłowo.
Używam też WinSCP, a to też przecież logowanie przez ssh, mam auto logowanie, czyli nie muszę za każdym razem hasła ręcznie wpisywać, no i też nie można się zalogować.
Ustawiałem DenyHosts według: tego i mnie blokuje co chwilę, ale dodam jeszcze, że wcześniej ustawiałem według: tego i było prawidłowo.
Tak dodałem http://img1.vpx.pl/up/20100713/ss87.jpg
I dalej nie mam dostępu a mam stałe ip.
I dalej nie mam dostępu a mam stałe ip.
Żeby nie dodawał Twojego adresu do /etc/hosts.deny to zrób następujące rzeczy:
- Zatrzymaj proces:
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/denyhosts stop
- Następnie wejdź do katalogu:
W skrócie mówiąc, edytuj znajdujące się tam pliki i ze wszystkich usuń swój adres IP.
/var/lib/denyhosts
- Jak już to zrobisz to uruchom proces:
/etc/init.d/denyhosts start
- Dla bezpieczeństwa dodaj do:
adresy IP, z których się łączysz.
/etc/hosts.allow
Zrobiłem tak jak napisałeś dodałem swoje ip:
Ale dalej do pliku
jest dopisywane moje ip ale mogę się łączyć z ssh.
ALL:mojeip
/etc/hosts.deny
Też tak miałem ostatnio, że jeden mój znajomy, jak się łączył do mojego serwera, to zaraz go denyhost "banował". Próbowałem zalogować się jako on z różnych neostrad i było OK, a on jak się logował to deny. Zupełnie nie wiem, dlaczego. Ostatnio zaczynam myśleć, że to coś nie tak z moim IPCopem jest, jak zmienię IPCopa na Vigor'a sprzętowego to sprawdzę i powiem, czy się coś zmieniło.
Adam
Adam