[+] ejabberd - Hostname, konfiguracja domeny

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
zzrock

[+] ejabberd - Hostname, konfiguracja domeny

Post autor: zzrock »

Próbuję skonfigurować serwer ejabberd wg podręcznika http://sysmonblog.co.uk/2008/06/ot-inst ... buntu.html

Zainstalowałem demona na testowej wirtualnej maszynie. I mam pytanie co do pliku konfiguracyjnego, a dokładnie do dyrektywy Hostname. Czy zamiast nazwy domenowej można tam wpisać adres IP jeżeli domeny nie posiadam? Dodam, że próbowałem tak zrobić, następnie wygenerowałem certyfikat i w pole

Kod: Zaznacz cały

Common Name (eg, YOUR name) []:
wpisałem adres IP, który wpisałem w pliku konfiguracyjnym. Niby wszystko poszło dobrze, ale jak chcę się połączyć z serwerem poprzez komunikator to nie chce się łączyć. Problem może tkwić w dyrektywie Hostname, czy gdzie indziej?
Awatar użytkownika
adasiek_j
Beginner

Post autor: adasiek_j »

Takich serwisów to na wirtualnych maszynach nie testuj. Szkoda czasu. Tylko i wyłącznie na jakimś realnym. Jak nie masz wiele kasy to najtańszy VPS gdzieś kup.
A najlepiej mieć lokalny komputer pod ręką i dowolną domenę wykupioną. Przykład niestety mówi sam za siebie:

%%%   ================
%%%   SERVED HOSTNAMES

%%
%% hosts: Domains served by ejabberd.
%% You can define one or several, for example:
%% {hosts, ["example.net", "example.com", "example.org"]}.
%%
{hosts, ["jabber.laptop.org"]}.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Do celów testowych jako hostname możesz wpisać właściwie cokolwiek, tyle tylko, że potem przy łączeniu się klientem musisz podać adres Twojego serwera, bo domyślnie jest ustalany na podstawie jid'a.
zzrock

Dziękuję, już mi się udało połączyć na podstawie adresu IP. adasiek_j tutaj co do wirtualizacji nie mogę się z Tobą zgodzić, ponieważ zanim coś wrzucę na serwer produkcyjny to chciałbym to przetestować na testowym. A VPS to przecież nic innego jak wirtualny serwer.

A ogólnie do jabbera mam jeszcze jedno, czy jest możliwość uruchomienia bota, który by odpowiadał użytkownikom na polecenia, które by wpisywali w oknie rozmowy?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

zzrock pisze:czy jest możliwość uruchomienia bota, który by odpowiadał użytkownikom na polecenia, które by wpisywali w oknie rozmowy
Tak, jest taka możliwość ;)
Awatar użytkownika
adasiek_j
Beginner

Post autor: adasiek_j »

@zzrock - przepraszam, myślałem, że robisz na jakimś VirtualBox lokalnie. Dlatego napisałem o VPS.

Adam
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

zzrock: napisz proszę jak rozwiązałeś swój problem.
zzrock

Więc tak, żeby uruchomić ejabberd naprawdę niewiele trzeba. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją którą wkleiłem w pierwszym poście z drobnymi zmianami:

%% Admin user
{acl, admin, {user, "pawel", "192.168.2.101"}}.

%% Hostname
{hosts, ["jabber","192.168.2.101"]}.
Tutaj właśnie jest ten adres IP o który mi chodziło, teraz dla przykładu wkleiłem adres klasy C. Nazwa jabber jest to po prostu nazwa komputera.

Następną rzeczą jaką należało zmienić to:

%%
  %% To enable the old SSL connection method (deprecated) in port 5223:
  %%
  {5223, ejabberd_c2s, [
                        {access, c2s},
                        {shaper, c2s_shaper},
                        {max_stanza_size, 65536},
                        tls, {certfile, "/etc/ejabberd/ejabberd.pem"}
                       ]},
W oryginalnym pliku port 5223 jest w komentarzu, więc trzeba usunąć znaczki '%' i wszystko będzie działać. To była przyczyna moich problemów, zresztą to na tej stronie też jest napisane ale ja bardziej sugerowałem się że musi być nazwa domenowa :)

Co do bota na jabberze też już mi się udało. lessmian2 twoja wskazówka była niezastąpiona :) A tak na poważnie, do tego celu użyłem przykładu ze strony http://pigmej.eu/index.php/2007/05/04/b ... ie-xmpppy/ , oczywiście skrypt jest do gruntownego przerobienia ale sam mechanizm działa i jest trochę błędów z " i '.

Jeszcze jak uda mi się uruchomić transport gadu-gadu na ejabberd to będę już całkiem zadowolony.
ODPOWIEDZ