Jak zainstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Vazixable

Jak zainstalować VirtualBox na Debianie 5.0

Post autor: Vazixable »

Witam.
Mam problem z instalacją VirtualBoksa na Debianie 5.0 Lenny.
Mam środowisko graficzne Gnome i gdy instaluję VirtualBoksa psuje się serwer dedykowany i muszę dzwonić do administracji o naprawę. Psuje tzn. zawiesza się wszystko i muszą dawać mi całkiem nowe konto i serwer. Byłbym wdzięczny jakby mi ktoś wytłumaczył jak zainstalować VirtualBox na tym systemie.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam Vazixable.

PS: Szukałem w internecie i na tym forum jak to zrobić ale nigdzie nie znalazłem
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Szklaną kulę właśnie rozbił mój kot, lipa.
  1. Napisz jak instalujesz Virtualboksa, wróżki strajkują.
  2. Czy dodałeś repozytorium ze strony Virtualboksa czy instalujesz wersję OSE?
  3. Gdzie masz ten hosting, że po instalacji oprogramowania serwer nie wstaje?
Aby zainstalować wersję pełną (zawsze taką instalowałem), potrzebne są nagłówki jądra, którego aktualnie używasz oraz wspomniany wcześniej wpis do repozytorium.
Przedstaw więcej szczegółów, bez tego nie ruszymy z pomocą.
Vazixable

Instaluję tak:
  1. Dodawałem już wpis do sources.list w Debianie 5.0 Lenny, wpisując:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install virtualbox-ose virtualbox 3.0, 3.2 virtualbox-ose-modules
    ręcznie ponawiałem instalację po błędzie z vboxdrv, ogółem jakie się da instrukcje takie próbowałem oraz oryginalną instrukcję z virtualbox.org.
  2. Próbowałem i to i to.
  3. Kod: Zaznacz cały

webh.pl
Przepraszam ale jestem słaby w Linuksie i nie wiem o co chodzi, myślałem, że Debian jest taki sam jak FreeBSD ponieważ chciałem uruchomić serwer gry Metin2, ale po instalacji plików serwerowych nie wiem ogólnie czyżby to wszystko działało i względnie takie MySQL jak na FreeBSD itp. to by raczej nie działało. Więc muszę mieć konsolę na system FreeBSD i tam sobie wszystko instalować.

Pozdrawiam i liczę teraz na pomoc.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Rozumiem, że chcesz instalować VB na debianie, żeby a nim postawić FreeBSD i na tym dopiero serwer Metina? To tak jakbyś kupił bułkę, położył na niej chleb i dopiero smarował masłem, tylko dlatego, że wolisz chleb. Albo załatw sobie natywne FreeBSD na serwerze, jeśli wolisz ten system, albo się naucz Debiana (różnice są nie takie duże). VB i tak nie pozwoli wykorzystać całej mocy serwera systemowi gościa, więc będziesz tylko marnował potencjał maszyny.
Vazixable

Ale tak szczerze: po co mi serwer dedykowany jak nie mogę na nim robić serwera metina? Skoro po to kupiłem serwer dedykowany, to co mam niby teraz zrobić jak już dokonałem takiego zakupu? To nie jest odpowiedź na moje pytanie, jak już kupiłem to kupiłem, trudno, muszę jakoś uruchomić ten serwer bo już go mam.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Vazixable, to jest twój problem co robisz z pieniędzmi.
Zachowuj się kulturalnie i zacznij podawać precyzyjne odpowiedzi.
A na początek polecam przyklejone tematy w dziale dla początkujących.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

A kto napisał, że masz nie uruchamiać serwera gry? Po prostu uruchom go na Debianie (nie widzę powodu czemu miałby nie działać na Debianie) albo zainstaluj FreeBSD na serwerze dedykowanym.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Vazixable, mieszasz totalnie na forum i w systemie. Nie zakładaj podwójnych tematów. Nie dostarczas wszystkich informacji.
http://debian.linux.pl/threads/19389-Vi ... anie-Lenny
Zablokowany