Witam. Próbuję uruchomić pewien program za pomocą wine (wersja 1.0.1). Podczas startu systemu otrzymuję komunikat:
po chwili mam błąd:
Korzystałem jeszcze z tego opisu. Czyli pobrałem wine_gecko-1.0.0-x86.cab i umieściłem w folderze /usr/share/wine/geckoNiestety nie przyniosło to żądnego rezultatu i nadal mam ten sam błąd.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Błąd pojawia się po chwili od pojawienia się okna instalatora Wine Gecko?
Czy po chwili od wciśnięcia przycisku instaluj?
Van pisze:Spróbuj zainstalować windowsową wersję Firefoxa przez Wine. Wraz z przeglądarką prawdopodobnie zainstaluje się silnik Gecko, na którym działa.
To nie to samo.
Przykładowo: Everest Home Edition 2.20 wymaga Gecko do wyświetlenia raportu w oknie programu.
Nic nie da instalacja Firefoksa i ustawienie go jako domyślnej przeglądarki internetowej.
lexom wykonaj w konsoli (jako zwykły użytkownik) dwa polecenia:
2. Czy daje się poprawnie wyświetlić raport w programie Everest Home Edition 2.20 ?
3. Jeśli twoja aplikacja nie działa z wine w wersji 1.0.1 to może najprostszym rozwiązaniem byłoby zaktualizowanie wine do najnowszej dostępnej wersji (obecnie 1.1.42).
1. Chcę uruchomić aplikację 20dollars2surf.
2. Nie próbowałem jeszcze wyświetlić raportu tym programem, sprawdzę to wieczorem.
3. Chciałem zauktualizować do wersji 1.1.42 ale poprzez apt-get upgrade coś nie idzie... Wpis w /etc/apt/sources.list mam taki: