[SOLVED]Problem z linux-headers

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Deathman
Beginner

[SOLVED]Problem z linux-headers

Post autor: Deathman »

Hm nie wiem jak to wytlumaczyc..jako ze sterowniki nvidii nie widzą plików naglowkowych mojego jądra (headers'ów), zacząłem lukac co mam w tym systemie..chciałem zainstalowac to:

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/deathman# aptitude install linux-headers-2.6-686
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie      
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe          
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  linux-headers-2.6-686 
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  network-manager network-manager-gnome 
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie uaktualnianych.
Do pobrania 2078B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 32,8kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  linux-headers-2.6-686: Wymaga: linux-headers-2.6.18-4-686 który jest pakietem wirtualnym.
Resolving dependencies...
Nie można rozwiązać problemów z zależnościami!
¦miem twierdzić ze to rozwiaze ten durny problem z tymi sterownikami...w innym przypadku bede musial pozegnac sie z Debianem, bo cóż to za system bez akceleracji?..Powiedzci mi o co mu chodzi z tymi zależnosciami, bo ja się juz gubie. Takowy pakiet jak on potrzebuje nie istnieje..Poza tym jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie troche dziwi. Chociaz moze mi sie tylko tak wydaje..mianowicie mam w systmie linux-kernel-headers w wersji 2.6.18-7, a linux-image jest w wersji 2.6.18+6, natomiast drugi linux-image jest w wersji 2.6-18-4-686..Coś mi sie tu nei zgadza. Zawsze sie gubilem w kwestii zaleznosci itd. dlatego prosze o pomoc...Wiem ze jest to skomplikowane i trudno cos zrozumiec, ale prosciej juz nie umialem.

EDIT: Dzięki pomocy velmafii, któremu jestem strasznie wdzieczny udało się rozwiązac problem. Okazało się, że po prostu nie mam tych headersów w systemie i nei mogłem ich mieć, bo były one w repo testingu. Wystarczyło dodać do sources.list wpisy z testingu i doinstalować headersy. Jeszcze raz dzieki velmafia 8-)
ODPOWIEDZ