[+] Postfix i spamassasin bez programu antywirusowego

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
life

[+] Postfix i spamassasin bez programu antywirusowego

Post autor: life »

Do Postfixa chciałbym dodać antyspam np. spamassasin, problem jest taki, że większość opisów instalacji spamassasina jest z antywirusem Clam-av albo Amavis.

Ze względu na ograniczenia zasobów (ilość RAM) nie mogę sobie pozwolić na program antywirusowy. W związku z tym potrzebuję samego killera dla spamu.

Spotkał się może ktoś z opisem instalacji samego spamassasina ewentualnie czegoś innego (skutecznego)?
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

A czy to nie rozwiązuje problemu?:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install spamassassin
Ja bym po prostu zignorował linie, które odnoszą się do ClamAV'a. Generalnie odbiór poczty robiony jest przez Postfixa i to w jego konfiguracji należy ustawić gdzie poczta ma być przekazywana. Ustaw, żeby była przekazywana do Spamassassin'a i to powinno rozwiązać sprawę.
life

No niezupełnie, sama instalacja nie wystarcza.
Ze szperania w sieci znalazłem kilka materiałów z użyciem postmaster i przekazanie przez niego skanu poczty.

Ja z postfixem używam dovecota, a użytkowników mam wirtualnych (w bazie SQL). Większość konfiguracji znalazłem z użyciem standardowych systemowych użytkowników (katalogi gdzie trzymana jest poczta nieco się różnią).
U mnie struktura jest taka:

/home/vhost/nazwa_domeny/nazwa_konta/Maildir
mat89

Post autor: mat89 »

Też miałem z tym problem po długich kombinacjach doszedłem jak to może wyglądać.

Z
ainstaluj normalnie spamassasina i w pliku master.cf dopisz:

smtp    inet    n    -    n    -    -    smtpd -o content_filter=spamassassin

spamassassin     unix  -       n       n       -       -       pipe
  user=nobody argv=/usr/bin/spamc -e /usr/sbin/sendmail -oi -f ${sender} ${recipient}
I powinno działać.
life

Dziękuję bardzo.

Co prawda miałem trochę nakopane w konfigu dla jednej skrzynki, na której sprawdzałem działanie spamassasina i przez to nie chciało mi działać jak powinno. Mail ze spamem zamiast trafiać do folderu. Spam trafiał w .INBOX. Spam (IMAP) go nie widział i przez to miałem problem bo myślałem, że spamassasin wrzuca je gdzieś w kosmos bo ani śladu bo nich nie było w skrzynce.

Ale już jest dobrze i działa aż miło.
ODPOWIEDZ