Podłącze się do tematu, bo problem zdaje się być podobny
Aktualizowałem Debiana z Lenny do Sida, jestem w gruncie rzeczy zadowolony, lecz kiedy zostawić laptopa na dłużej. Pod konsolą, rzadko w trybie graficznym, nie reaguje na żadne skróty klawiszowe. Pomaga jedynie twardy reset, czyli wyłączanie i włączanie laptopa. Przy tymczasowej zmianie środowiska pracy jest dobrze, jednak po dłuższej przerwie nie można wykonać powrotu. Nie wiem, czy winny temu jest gdm, czy też błąd powoduje inna aplikacja. Nie działa.
Sytem zawiesza si
Krauze też miałem ten problem, choć ja używam KDE. U mnie też pomagał tylko twardy reset. Zastosowałem tymczasowe rozwiązanie. W ustawieniach systemowych edytowałem profile zarządzania energią i powyłączałem reakcje dla długiej bezczynności oraz zamknięcia pokrywy laptopa i jest ok.
Jednak nie do końca rozumiem tą dłuższą przerwę. Chodzi o bezczynność systemu będąc w konsoli czy po prostu długą pracę w konsoli?
Swoją drogą Twój problem nie jest w ogóle podobny do problemu autora tematu.
Jednak nie do końca rozumiem tą dłuższą przerwę. Chodzi o bezczynność systemu będąc w konsoli czy po prostu długą pracę w konsoli?
Swoją drogą Twój problem nie jest w ogóle podobny do problemu autora tematu.
Powyłączałem reakcję laptopa na pokrywę itp. Niestety, nie rozwiązało to problemu, oczywiście komputer wytrzymuje teraz dłużej. Kiedy jednak zostawię go na jakieś 15minut, tylko twardy reset.
Zmieniałem ustawienia wchodząc przez gdm, klik system-preferencje-zarządzanie zasilaniem.
Przy okazji gdzie znajdują się pliki odpowiedzialne za konfigurację zasilania (rozumiem, że w /etc ale jaka nazwa)?
Edycja:
Przy okazji dziękuję moderatorom za stworzenie nowego tematu i jednocześnie przepraszam za wprowadzanie zamętu.
Zmieniałem ustawienia wchodząc przez gdm, klik system-preferencje-zarządzanie zasilaniem.
Przy okazji gdzie znajdują się pliki odpowiedzialne za konfigurację zasilania (rozumiem, że w /etc ale jaka nazwa)?
Edycja:
Przy okazji dziękuję moderatorom za stworzenie nowego tematu i jednocześnie przepraszam za wprowadzanie zamętu.
laptop asus f3f, zamykanie pokrywy=zawieszanie [solved]
Zmieniłem ustawienia zasilania, z tym, że chyba niewiele to dało. Ja używam gnome ale schemat wydaje się analogiczny.
edit: Proszę powiedzcie mi gdzie przechowywane są logiki, z których mógłbym wyczytać co się zwiesza. Czy jet to gdzieś w katalog, /dev?
Aczkolwiek nie sądzę, jednak jestem ciekaw gdzie znajdują się te informacje. Ext3 to system plików z dziennikiem, jakieś tam informacje powinien zawierać.
edit2: Wprawdzie nie wiem czy ktokolwiek jeszcze tutaj zagląda, lecz zapytam. Może zoszczędze czasu na googlowanie, chciałbym ustawić by reakcją Gnome na zamknięcie poktywy było wygaszanie ekranu lub też nie powodowało to żadnej reakcji. Wiem, że to dotyczy dpms, na jedynym z temtów; rada edycji pliku /etc/default/acpi-support. Tam jednak nic nie widzę. Poszukam w innym pliku.
edit: Czytając angielskie fora oraz strony gdzie zgłasza się błędy znalazłem błąd. Wszelkie błędy były spowodowane wadliwym działaniem nowego sterownika Intela do kart graf ...i915. Po usunięciu wydaje się być ok
edit: Proszę powiedzcie mi gdzie przechowywane są logiki, z których mógłbym wyczytać co się zwiesza. Czy jet to gdzieś w katalog, /dev?
Aczkolwiek nie sądzę, jednak jestem ciekaw gdzie znajdują się te informacje. Ext3 to system plików z dziennikiem, jakieś tam informacje powinien zawierać.
edit2: Wprawdzie nie wiem czy ktokolwiek jeszcze tutaj zagląda, lecz zapytam. Może zoszczędze czasu na googlowanie, chciałbym ustawić by reakcją Gnome na zamknięcie poktywy było wygaszanie ekranu lub też nie powodowało to żadnej reakcji. Wiem, że to dotyczy dpms, na jedynym z temtów; rada edycji pliku /etc/default/acpi-support. Tam jednak nic nie widzę. Poszukam w innym pliku.
edit: Czytając angielskie fora oraz strony gdzie zgłasza się błędy znalazłem błąd. Wszelkie błędy były spowodowane wadliwym działaniem nowego sterownika Intela do kart graf ...i915. Po usunięciu wydaje się być ok