Od jakiegoś czasu męczę się z uruchomieniem najnowszego skype na moim linuksie. Na początku chciałem instalować go z paczki. Okazało się że są problemy z 32-bitowymi zależnościami. No to postanowiłem spróbować z paczką statyczną. Niestety deweloperzy skype stwierdzili że życie nie może być zbyt łatwe i nie umieścili w tej paczce wymaganych bibliotek. Po ściągnięciu wszystkich zależności uruchomiłem wreszcie skype'a. Moja radość była jednak zbyt wczesna bo po podaniu i zatwierdzeniu poprawnego loginu i hasła program się wykrzacza z takim komunikatem w konsoli:
2.Usuń katalog .Skype z katalogu domowego a także z katalogu /root jeśli występuje.Zakładam że wiesz o tym że to katalogi ukryte.
3.Ściągnij paczkę deb z linku powyżej .
Czemu nie zainstalujesz paczki 64 bitowej dla ubuntu? Po drugie, ten komunikat wynika z problemów z pulse audio (masz zainstalowane ale go nie używasz) - wałkowane już ze 100 razy, wystarczy wkleić ten komunikat na google.
@DaVidoSS Dlaczego podajesz linka do starej wersjii skype? Przecież w temacie jest wyraznie napisane ze autor chce wersje 2.1
root@laptop:~# aptitude search pulseaudio
p gstreamer0.10-pulseaudio - Wtyczka GStreamer do PulseAudio
p libsdl1.2debian-pulseaudio - Simple DirectMedia Layer (with X11 and PulseAudio options)
p pulseaudio - PulseAudio sound server
p pulseaudio-dbg - PulseAudio sound server detached debugging symbols
p pulseaudio-esound-compat - PulseAudio ESD compatibility layer
p pulseaudio-esound-compat-dbg - PulseAudio ESD compatibility layer debugging symbols
p pulseaudio-module-bluetooth - Bluetooth module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-bluetooth-dbg - Bluetooth module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-gconf - GConf module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-gconf-dbg - GConf module for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-module-hal - HAL to udev transitioning module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-hal-dbg - HAL module for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-module-jack - jackd modules for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-jack-dbg - jackd modules for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-module-lirc - lirc module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-lirc-dbg - lirc module for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-module-raop - RAOP module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-raop-dbg - RAOP module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-x11 - X11 module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-x11-dbg - X11 module for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-module-zeroconf - Zeroconf module for PulseAudio sound server
p pulseaudio-module-zeroconf-dbg - Zeroconf module for PulseAudio sound server debugging symbols
p pulseaudio-utils - Command line tools for the PulseAudio sound server
p pulseaudio-utils-dbg - PulseAudio command line tools detached debugging symbols
Teraz mi wierzysz że nie mam zainstalowanego PA?
64 bitowy skype to pic na wodę. Jest to 32 bitowa kompilacja tylko że w opisie paczki zmienili architekturę na amd64 żeby dpkg się nie burzył. Oto dowód:
giaur pisze:
@DaVidoSS Dlaczego podajesz linka do starej wersjii skype? Przecież w temacie jest wyraznie napisane ze autor chce wersje 2.1
Bo tylko ten u mnie zadziałał. http://debian.linux.pl/threads/18074-B% ... post115000
Chyba lepiej mieć stary działający niż żaden..
Dopóki nie masz zainstalowanego pakietu pulseaudio to wszystkie inne pakiety z pulse w nazwie są tylko plugianami ,klientami lub b biblotekami używanymi np przez Skype'a a sam pulse audio nie działa jako serwer dźwięku w systemie.
Chyba że zainstalujesz pakiet pulseaudio..
Spróbuj zainstalować libsdl1.2debian-alsa i libsdl1.2debian i gettext
giaur wielkie dzięki za link. Skype wreszcie ruszył (nawet kamerka w laptopie chodzi bez problemu). Tylko zauważyłem dziwną rzecz: Skype z paczki *.deb dalej wywala ten sam błąd podczas gdy ten ze "statycznej" paczki chodzi bez problemu (w konsoli nie ma najmniejszego błędu. Dla potomności i żeby ułatwić innym życie:
Jeśli skype wywala wam taki komunikat (liczba może być trochę inna):
Mój problem jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu że PA to jedna z najgorszych rzeczy jakie wymyślono na linuksa (na komputerze stacjonarnym przez PA nie miałem dźwięku z karty telewizyjnej), a jego autora powinno się publicznie wychłostać dla przykładu (teraz chcę napsuć w skryptach startowych http://osnews.pl/systemd-nastepca-init-i-upstart/)