instalacja sieciowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
krzysiek99a

instalacja sieciowa

Post autor: krzysiek99a »

Witam.
Próbuje stworzyć sieć w której serwerem będzie Debian a klientami komputery z Kubuntu.
Chciałbym aby komputery klienckie były instalowane poprzez sieć (myślę, że z tym sobie poradzę) natomiast nie wiem jak zrobić aby klienty były automatycznie konfigurowane tzn. mogły korzystać z uwierzytelniania LDAP, miały zainstalowane dodatkowe oprogramowanie, skonfigurowane repozytoria itp.
Zastanawiałem się nad przerobieniem obrazu płyty np. za pomocą Ubuntu Customization Kit ale nie wiem czy to rozwiąże moje problemy.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Zastanawiałem się nad przerobieniem obrazu płyty np za pomocą Ubuntu Customization Kit ale nie wiem czy to rozwiąże moje problemy.
W jakim celu tak sobie komplikujesz życie?
http://www.google.pl/search?hl=pl&sourc ... j+w+Google
krzysiek99a

Post autor: krzysiek99a »

Czytałem o tym co proponujesz ale to nie do końca jest to o co mi chodzi (przynajmniej tak mi się wydaje) ponieważ chciałbym aby systemy były zainstalowane na stacjach ponieważ chce aby na stacjach był dostęp do całego sytemu (plików konfiguracyjnych, systemy plików itd.) ja chce tylko mieć centralne uwierzytelnianie i zablokować kilka operacji np. montowania dysku z Windows oraz kilka innych funkcji. I chciałbym raz skonfigurować klienta i tą konfiguracje mieć na wszystkich stacjach. Może jakieś klonowanie partycji?
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Jak klonowanie to DRBL.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

A może zainstalujesz wirtualne maszyny na klientach i uruchomisz tam raz zrobioną migawkę czystego w pełni skonfigurowanego systemu? Duże ułatwienie jak użytkownicy na klientach tak naśmiecą, że trzeba będzie przeinstalować?
rysic
Beginner

Post autor: rysic »

A czy to musi być Debian?

Jest taki fajny projekt, który oprócz samej instalacji, będzie w stanie zapewnić Ci jeszcze inne ciekawe funkcje. Wspiera RedHata oraz Fedorę, zatem można używać darmowego systemu.
http://www.redhat.com/spacewalk/
ODPOWIEDZ