Ubudsl - czy dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:poza tym co ma karta sieciowa do tego
Przeczytaj to co napisałem? Do samych modemów podpinanych przez port usb nic ale w przypadku ruterów ma.
&quot pisze:(raczej nie ZU)
Masz na myśli ,,Zakład Usługowy''?
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

1.) Miałem na myśli moją sytuację co mają ustawienia karty sieciowej do modemu, który jest podłączony pod USB, który i tak ma swój własny adres IP. Podobną sytuację miałem kiedyś z ubudsl, ale można było tamto naprawić edytując jeden plik (nie pamiętam tylko jak), w nowszych wersjach tamten problem usunięto.
Obecnie u mnie tak:
Ubudsl: demon nie startuje wraz z systemem, poza tym jest ok.
linnet: nie łączy się z netem przy starcie systemu
paczki deb z forum: czasami problemy z autostartem+wymóg DHCP na karcie sieciowej.

Na razie ten Debian może lżejszy, ale Ubuntu wydawał mi się łatwiejszy. Szczególnie gdy idzie ustawić kartę sieciową (tę muszę mieć na statycznym adresie IP etc.).
Jeszcze się pobawię, z Ubu na początku też miałem (inne) problemy i wytrwałem z nim 3 lata :) .

2.) ZU - Zwykły Użytkownik czyli osoba, która potrafi włączyć, wyłączyć komputer, ew. odpalić worda/writera czy przereinstalować system. Dla niej że program jest open source nie jest żadną zaletą, bo i tak nie zna żadnego języka programowania i z tego nie skorzysta. Ja jestem takim ZU :) .
ODPOWIEDZ