[+] zacinajacy sie Flash w przegl

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
krewetki

[+] zacinajacy sie Flash w przeglądarce internetowej

Post autor: krewetki »

Zacina mi się Flash w przeglądarce internetowej. Po jakimś czasie od włączenia, ale nie umiem określić czy chodzi o czas od startu przeglądarki, o sumaryczny czas odtwarzania, czy może przepełnienie jakiegoś bufora, albo jeszcze coś innego.

"Zacinanie" polega na tym, że chociaż obraz idzie normalnie, dźwięk skacze tak, jakby ktoś dosłownie bekał.

Co ciekawe, gdy uruchomię kopię (nie nowe okno) tej samej przeglądarki problem nadal występuje. Natomiast gdy uruchomię zupełnie inną przeglądarkę, w tej innej go nie ma (przynajmniej do czasu). Restart przeglądarki powoduje, że problem znika (do czasu).

Zacinanie występuje w Mozilla, FireFox, IceWeasel, Flock. Moja wersja Flasha w IceWeasel (z about :p lugins):

Kod: Zaznacz cały

Shockwave Flash
File name: libflashplayer.so
Shockwave Flash 10.0 r22
a pod spodem jest:

Shockwave Flash
Shockwave Flash 10.0 r32
Natomiast we Flocku mam tylko:

Shockwave Flash
Shockwave Flash 10.0 r32
Przeszukałem fora i w zasadzie to jedyne co znalazłem to porada, aby pozbyć się nonfree i zainstalować od Adobe: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=111945. Myślałem też o zainstalowaniu nowszej wersji, ale z tego co wiem, najnowsza jest jeszcze Beta, a w dodatku w komentarzach pod tym artykułem http://www.ubucentrum.net/2009/11/insta ... -beta.html ludzie piszą, że wersja 10.1 jest niestabilna.

Co powinienem zrobić, aby Flash się nie zacinał?

[ Dodano: |25 Lut 2010|, 2010 18:37 ]
Pomimo rady moderatora, żebym poszukał na forum, nie znalazłem nic, co moim zdaniem pasowałoby do mojego problemu. No chyba, że się nie znam, co jest prawdopodobne.

Póki co plan jest taki:
1. deinstalacja flashplugin-nonfree, instalacja pliku .so ze strony adobe do /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so - zrobione
2. jeśli nie zadziała, spróbuję pokombinować z ustawieniami dźwięku albo zwiększyć bufor (zrzut ekranu z systemowych ustawień dźwięku w moim KDE jest tutaj http://yfrog.com/5dscreenshotzacinajacydzwj)
3. jeśli nie zadziała, dalsze kroki na podstawie tego: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1016860#4

Bardzo proszę o jakieś komentarze np. czy dobrą drogą idę, czy coś pominąłem, etc.

[ Dodano: |26 Lut 2010|, 2010 17:06 ]
1. - nie działa. Dźwięk we Flashu ciągle "beka" po jakimś czasie tak, że konieczny jest restart przeglądarki.

Dodane:
Sposób nr 2 nie zadziałał. Moje ustawienia dźwięku na zrzutach:
Obrazek Obrazek

Zawiódł również sposób nr 3. Tzn. odinstalowałem flashplugin-nonfree (przez apt-get, jeśli to ma jakieś znaczenie) i zainstalowałem flash 10 ze strony Adobe. Moje aktualnie zainstalowane pakiety są widoczne na tym zrzucie (synaptics, bo jestem za cienki i nie wiem jak z pomocą apt-get sprawdzić):
Obrazek

Natomiast przeglądarka internetowa pod adresem

about :p lugins
pokazuje mi to:
Obrazek

Czy to może mieć związek z sypiącym się dyskiem twardym? Jeśli tak to jak zweryfikować, czy się sypie? Już raz w moim laptopie był wymieniany (jakieś 5 miesięcy temu). Wczoraj przedmuchałem sprężonym powietrzem wentylator, bo się bardzo grzał, aż parzyło podczas pisania na klawiaturze. Laptop się zrobił chłodny i dużo, dużo cichszy. Dam znać jeśli Flash nadal będzie świrował - a nuż trafię w problem.

Jeśli macie jakieś pomysły, to bardzo proszę o radę.
mer

Post autor: mer »

Miałem podobnie. Wywalasz swfDec i wszystkie pierdoły od niego i później na forum jest instrukcja instalowania flasha, to pomaga :)
Awatar użytkownika
krewetki

Post autor: krewetki »

Skracając historię: po przejściu z hybrydy Lenny+Squeeze na system złożony z wyłącznie jednego wydania (Squeeze), problemy ustały.

Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ