HTB - podzia

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
radek83

HTB - podział pasma dla sieci lokalnej i zewnętrznej

Post autor: radek83 »

Witam!

Mam pewien problem - czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić podział pasma ale następująco:
[INDENT]W sieci jest centrala telefoniczna korzystająca z voip, sieć jest 1Gib.
W sieci dużo przesyła się plików z komputera na komputer..[/INDENT]
Teraz chciałbym zrobić tak, że: centrala ma zagwarantowane jakieś pasmo, a reszta dla pozostałych komputerów. Ale przy okazji żeby zagwarantować część pasma dla centrali zarówno w sieci LAN jak i w połączeniu z internetem, ale tak, żeby przesyłanie plików w sieci nie spowolniać do szybkości łącza (czyli dalej lokalnie 1Gib minus kawałek dla centrali, a z internetem 4Mib minus troszkę dla centrali).

Trochę to pogmatwałem ale myślę, że wiadomo o co chodzi.

Siedzę już któryś dzień z kolei i nijak nie mogę ogarnąć tego przez htb.
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Przemyśl kwestie VLAN...
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Może troche nie na temat (słaby jestem z HTB), ale to profesionalne forum, i bądzmy profesionalistami :) Nie 1GB a 1Gb.

pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

fnmirk,
No ale koledze chyba chodziło o to, że ma sieć opartą o 1000BASE no i chyba stosujemy tutaj jednostkę informacji..no chyba ze nie zrozumialem :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gb
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

W takim wypadku to: 1Gib.
bzyk
Beginner

Post autor: bzyk »

radek, centrala jest na tej samej maszynie gdzie robiony jest routing/htb? Jezeli nie, (jest pod innym IP) to jest to banal, jezeli tak, to tez da sie zrobic ale troche to bardziej skomplikowane.

Czego konkretnie oczekujesz? Pytaj o konkrety to konkretami sie odpowie.
radek83

Post autor: radek83 »

bzyk, centrala jest osobnym urządzeniem ze swoim IP - chce po prostu zagwarantować jej jakiś "kawałek" pasma (i mniejsza już tutaj o jednostki).

Zazwyczaj ograniczenie pasma przez HTB (na tyle, na ile zdążyłem się "wgryźć" w zagadnienie) ogranicza na interfejsie zarówno ruch w LAN-ie jak i WAN-ie do tej samej wartości. Ja natomiast chcę zachować transfer w LAN-ie 1 gibagit minus powiedzmy 200 kilobitów gwarantowane dla centrali, a połączenie z internetem 4 megabity minus 200 kilobitów gwarantowane dla centrali zarówno wysyłanie jak i pobieranie.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

O ile mnie pamięć nie myli, to HTB działa tylko na pakiety wysyłane. Jeżeli chce ktoś regulować transfer odbioru, to należy zastosować IMQ.
ODPOWIEDZ